Duiken Belize

Na het Great Barrier reef heeft Belize het grootste rif ter wereld. Met haar door het Unesco erkende ‘The Great Blue Hole’ en zeer diverse onderwaterleven is het een bestemming die bij elke zichzelf respecterende duiker in het (digitale) logboek moet staan. Daarnaast zijn er nog zes erkende riffen. Met andere woorden, duik je helemaal ‘gek’ je kan in dit land onderwater werkelijk alles zien: walvishaaien, schilpadden, rifhaaien, de mooiste en fijnste koralen, schildpadden, dolfijnen en soms walvissen. En dat allemaal bij een water temperatuur van gemiddeld 27 graden. Als er een bestemming is die in je log boek moet staan dan is het Belize.  Het rif is bijna 330 km lang en kent vele atollen met fantastische atollen.

Praktische informatie

Praktische informatie

Bijna alle duiken in het zuiden van Belize zijn bootduiken. BON travel werkt samen met 5-Sterren Padi duikscholen met allen een zeer goede reputatie. En dat merk je direct, alles is werkelijk tot in de puntjes geregeld. Bijna alle duikscholen werken met INT, de meest hebben ook een dubbele drukmeter-schaal, zowel metrisch als imperial (US standaard). Op de boten heb je altijd alle ruimte. Bij alle bootduiken duik je met een Dive Master (Safety First), geoefende duikers krijgen echter alle vrijheid. Over het algemeen wordt er een two tank boat dive gemaakt, tenzij je op verder weg gelegen Atollen gaat duiken, dan vaak een three tank dive (verspreidt over de dag). Op de meeste duikscholen duik je met een gratis Nitrox upgrade.

Beste reistijd

Beste reistijd

Het klimaat in Belize is vrij constant, toch zijn er verschillen. Allereerst is in de periode januari tot april er vrij veel wind in het gebied. Hierdoor kan het water te ruw zijn om uit te varen of het zicht beperkt. Voordeel is dat, door niet te reizen in deze periode, je het hoogseizoen vermijdt.

Beste reistijd om een walvishaai te ontmoeten

Wil je gegarandeerd duiken en de vriendelijke reus, de walvishaai ontmoeten, dan kan dit in duikwalhalla Belize. In de maanden maart, april, mei en juni komt de walvishaai naar het gebied rondom het Placencia Reef, rondom volle maan is het Coral Spawn, waar de walvishaai van komt genieten. Het seizoen:

  • 27 maart tot 6 april
  • 24 april tot 4 mei
  • 23 mei tot 2 juni
  • 22 juni tot 1 juli
Highlights

Barrière rif

Al in 1842 omschreef Charles Darwin het rif als het meest bezienswaardige van de Caribische zee. En natuurlijk deed hij dat niet voor niets. Het ‘Belize Barrier Reef’ loop langs de kustlijn van Belize (300 meter vanaf de kust in het Noorden en 40 kilometer in het zuiden). Het rif is zeer divers qua leven, er zijn meer dan 70 soorten hard koraal, 36 soorten zacht koraal, meer dan 500 soorten vis, en dan is pas 10% van het gehele rif onderzocht. Een groot deel van het rif is beschermd (bijna 1000 km2) waardoor het voor duikers een waar walhalla is. Binnen het beschermde deel van het rif zijn er verschillende marine parken, de mooiste en beste plekken om te duiken (of te snorkelen):

  • Glover’s Reef Marine Reserve
  • Great Blue Hole
  • South Water Caye Marine Reserve
  • Half Moon Caya Natural Monument
  • Hol Chan Marine Reserve
  • Alle Cay’s: Ambergris Caye, Caye Caulker, Caye Chapel, Carrie Bow Caye, St’ George’s, English Caye, Rendezvous Caye, Gladden Caye, Long Caye, Maho Caye, etc.

The Great Blue Hole

Dit is de duikklapper van allemaal. Toen Jacques Cousteau en zijn duikteam de Blue Hole in 1971 ontdekten, was de wereld verrast. De Bleu Hole is een oude kalkgroot, waarvan ooit het dak is ingestort. Afhankelijk van je verblijf is de boottoch vanaf het duikresort naar de Blue Hole ongeveer 2 tot 2,5 uur. The Blue Hole ligt op het zogenaamde LightHouse Reef. Je komt ‘s ochtends rond 9 uur aan, waarna je deze spot op je kan laten inwerken. Want indrukwekkend is ze. We horen vaak dat het de meest bekende, gemakkelijk te herkennen en de meeste gefotografeerde duikplaats is ter wereld, en nu kun je het ervaren! De eerste duik in the Blue Hole is tot 40 meter in de Blue Hole zelf. De tweede duik is een 18 meter drop off duik, dichtbij Half Moon Caye. Na de lunch, met aangename rust, ga je het enige wildreservaat bezoeken voor de Red Footed Booby Bird. Daarna maak je de derde duik in The Aquarium, dichtbij Long Caye. Deze duik duurt 45 minuten en gaat tot een diepte van 18 meter. De naam spreekt voor zich, er is hier een prachtig onderwaterleven te vinden!

Hol Chan Marine Park

In november hebben we zelf o.a. gedoken in het Hol Chan Marine Park. Hol Chan is een opening in het rif waardoor tijdens het getij water in en uit stroomt. Door de aanwezigheid van veel zeegras waren er vele schildpadden (8), vele roggen die in het zand lagen te rusten (7) en natuurlijk verpleegsterhaaien (5). Een bijzonder rif met, door haar relatief geringe diepte (max 12 meter) een hele lange bodemtijd.

Er is nog zoveel meer

Belize heeft een rijk onderwaterleven. Omdat er heel veel zeegras aanwezig is zijn er ook vele grote planten eters. Diverse schilpadsoorten kom je eigenlijk altijd tegen, wat dacht je echter van een duik met de grootste knuffel van de zee, de zeekoe, in het Engels Manatee genaamd. Wie wil er niet met dit nieuwsgierige zachtaardige dier een ontmoeting hebben?

Kaart
Empty tab. Edit page to add content here.
FAQ

Tip walvishaai-belize 2

Lees bij de reistijd in welke periode de walvishaai voorbij zwemt!

Reizen / Accommodaties / Pakketonderdelen

Neem contact met mij op

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op

Not readable? Change text. captcha txt