De eerste verkenningstocht naar Twin Islands Antigua & Barbuda

Antigua

In september was BON travel weer op ontdekkingsreis. En we hebben weer prachtige paradijsjes ontdekt! Onze reis ging onder andere langs de ‘Twin Islands’ Antigua & Barbuda. Via St. Maarten vlogen we met Liat Air naar Antigua. We landen op Antigua en vallen met onze neus in de boter. Wij wrijven nog in onze ogen vanwege de slaap, maar in de hoofdstad is het al een drukte van jewelste. Het is markt en de lokale bewoners zijn dan vroeg uit de veren om de meest verse ingrediënten te kopen. Voor elke type product is er een aparte markt: vismarkt, groente markt, fruit markt etc. Ben je gek op fotograferen? Vergeet dan niet je camera mee te nemen naar je bezoekje aan de markt. De prachtige kleuren en de bruisende energie in de vroege ochtend vormen een prachtig plaatje! We krijgen onmiddellijk zin om de rest van het eiland te ontdekken. En dat blijkt inderdaad een feestje te zijn. De energieke en vriendelijke bevolking van de markt glimlachen je op het gehele eiland toe.

Op Antigua geniet je voortdurend van prachtige uitzichten. Groene heuvels, hagelwitte stranden en de azuurblauwe zee vormen een prachtig kleurpallet. Al rijdend door dit prachtige landschap ontdekken we de rijke historie van Antigua. Oude Engelse Nederzettingen in de haven zijn prachtig bewaard gebleven of gerestaureerd. Het nodigt uit om steeds meer over het eiland en haar geschiedenis te weten te komen.  In het noorden zul je meer massa-toerisme vinden aan een paar van Antigua’s mooiste stranden. Het zuidelijke gedeelte van Antigua sprak ons meer aan. Het is hier zeer divers. Ga naar een prachtig hagelwit strand, lekker eten in een haven vol zeilboten, ontdek de rijke historie,  rij door het regenwoud of ontdek de kleurrijke vissersdorpjes.

Of ga snorkelen, duiken of zeilen. De zuidelijk gelegen resort passen perfect in dit landschap. Vanuit je kamer heb je vaak een prachtig uitzicht over de caribische zee of kijk vanaf een heuvel uit over de romantische lichtjes van de haven. Ook je smaakpapillen komen niet te kort. De resorts beschikken vaak over meerdere restaurants en goede chefkoks. En geniet ook in de ochtend van een uitgebreid ontbijt met vers fruit. ’s Avonds zie je de zon onder gaan vanuit een infinitypool terwijl je een witte wijn drinkt en luistert naar een “Sunset Lounge muziekje”.

Barbuda

Maak ook zeker een uitstapje naar Twin Island Barbuda. Wij vertrokken met de ferry vanuit de hoofdstad St. John’s. We waren tikkeltje bang om zeeziek te worden, maar onder het motto van: “er is maar een manier om het uit te zoeken voor onze klanten” gaan we er toch voor. De boot gaat op de heenreis redelijk heen en weer maar we blijven focussen op de horizon. Het relaxte reggae muziekje doet wonderen. De golven brengen het effect van een wieg te weeg, compleet ontspannen komen we aan op Barbuda. Je ziet Barbuda pas aan de horizon verschijnen wanneer je er al bijna bent. Het eiland is ontzettend vlak en bestaat voornamelijk uit zand. We waren al relaxt en vrolijk vanwege de boottrip maar nu hebben we echt een glimlach op ons gezicht. Wat een geweldig eiland!

We worden rondgereden door een lokale bewoner die trots over het eiland vertelt. Barbuda is het relaxte eiland dat we ooit gezien hebben. Er is slechts een dorpje. En dat wordt niet voor niets gekscherend  “Cant-see-town” genoemd, want er wonen nog geen 2.000 inwoners. Elke zaterdag komen alle eilandbewoners bijeen om een maaltijd te bereiden op het centrale plein. Verder gebeurt er bijzonder weinig op dit bijna onbewoonde eiland. We rijden voorbij het politiebureau… ze zijn de buitenkant van het kantoor aan het schilderen, dat zegt genoeg volgens onze chauffeur. De enige industrie op het eiland is gerelateerd aan palmbomen of zand. Barbuda exporteert zand over de gehele wereld. Dit zegt wat ons betreft alles over het eiland!

De stranden zijn fantastisch. Op een compleet verlaten strand wordt voor ons een vers visje klaar gemaakt. In een provisorisch strandhutje krijgen we een heerlijke lunch, met frisse salade en rumpunch. We kijken uit over een kilometers lang breed wit strand waar in de verste verte geen mens te bekennen is. Hier kun je een kilometers lange strandwandeling maken zonder iemand tegen te komen, vertelt de chef. Vervolgens haalt hij een telefoon uit zijn broekzak en laat ons een foto zien van een roze strand dat afsteekt tegen een azuurblauwe zee. Het strand kan in bepaalde perioden knalroze zijn verteld hij vanwege een bepaald type koraal. We vonden het al uniek, maar dit slaat alles!

Uiteindelijk worden we ook nog met een bootje naar het mangrove gebied gebracht. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar de indrukwekkende fregat vogel broedt. Duizenden fregat vogels komen hier ieder jaar samen om een partner te vinden (wie heeft de mooiste rode borst?), een nestje te bouwen en een jonge fregat vogel op te voeden. Deze educatieve en boeiende boottrip is een aanrader. Na deze relaxte dagtrip varen we weer terug naar Antigua. De golven zijn op de terugweg nog minder aanwezig, dus we nemen een heerlijke Wadadli (het lokale biertje). We worden nog een laatste keer aan het lachen gemaakt wanneer de kapitein vraagt waar we vandaan komen. Nederland? Dat dacht hij al, ooit had hij een Nederlandse collega. Willen we asjeblieft een keer 888 in het Nederlands zeggen? Natuurlijk… Achthonderdachtentachtig. Een bulderende lach klinkt over de ferry. De hele terugreis horen we de breed glimlachende kapitein “agghoagagagatagg” mompelen.

De nachtduik van mijn leven op St. Eustatius!

Tijdens de Beyond trip hebben we St. Eustatius aangedaan. Op uitnodiging van Marieke, Mike, Ingrid en Menno, van Duikschool Scubaqua hebben we de duikspullen aangedaan en drie duiken gemaakt in het MarinePark van Statia. We waren bijzonder en aangenaam verrast.

Natuurlijk start alles met de vlucht van St. Maarten naar Statia. Een klein half uurtje vliegen en je ziet het mooie groen Statia met vulkaan de Quil opdoemen. Op het kleine en vooral gezellige vliegveldje stond Marieke ons op te wachten.

Geen lopende band voor de bagage, maar een keurig houten plankje waar de tassen worden afgeleverd. Marieke had een druk programma voor ons in elkaar gezet, met als hoogtepunt ‘de mooiste nachtduik van Nederland’.

Scubaqua was tijdens ons verblijf druk met de afrondende werkzaamheden van het nieuwe pand, waar de duikschool zich in zal huisvesten. Een bijzonder mooi monumentaal pand is door het team helemaal in stijl opgeknapt. Direct aan zee, met grote zorg omgetoverd tot duikschool. BON travel denkt dat dit één van de mooiste duikscholen is.

Marieke heeft ons direct meegenomen naar de eerste duikstek. Een kleine 10 minuten varen bracht ons naar de spot, waar we al na 5 minuten de eerste schildpad tegen kwamen. Marieke had ons verteld dat op de zandplaat altijd veel stingray’s in het zand lagen en dat deze niet weg zwemmen voor duikers.

Ze heeft niets te veel gezegd, je kan ze benaderen (van voren) en zo kijk je de ray echt recht in de ogen. Een bijzondere ervaring, omdat je ‘gewend’ bent dat ze meestal voor mensen wegzwemmen.

De tweede duik werd een driftduik. Super relaxed langs de vulkanische uitlopers. Mooie koralen, enorm veel grote kreeft en een rifhaai. Daar word je blij van.. Helaas hebben we de great Hammerhead niet gezien, welke die week al een paar keer was gespot.

Om 19h30 was het zover; de nachtduik. We gaan duiken op een wrak, en als het goed is zijn er schildpadden. De nachtduik is altijd weer even spannend, zeker als het je eerste nacht- bootduik wordt. Via de lijn dalen we af en op ongeveer 20 meter zien we het wrak ‘opduiken’. En wat we dan meemaken, het is niet te beschrijven.

Het wrak is een soort hotel voor schildpadden die er de nacht doorbrengen. We zijn bij 30 gestopt met tellen, schildpadden in elke soort en maat, van mini’s tot reuzen. Sommige zijn zo nieuwsgierig dat ze letterlijk bij je komen kijken en bijna tegen je aan zwemmen. Deze duik gaan we nooit meer vergeten en is zonder meer de beste nachtduik van heel Nederland, of sterker misschien wel van de wereld.

Statia zelf is meer dan de moeite waard. Het hoofdgerecht is en blijft duiken, maar de historie van het eiland maakt het tot een interessante plek. Mede dankzij een rondleiding van archeoloog Ruud weten we nu alles van de rijke historie van dit eiland. Ruud vertelde dat Statia vroeger de Gouden Rots werd genoemd, het was een van de grootste havens van de wereld met wel 20 arriverende schepen per dag. Zelfs onderwater kom je nog historie tegen, het opduiken van Blue Beads, een oud betaalmiddel van de slaven.

Helaas moesten we veel te snel verder op onze Beyond reis, en hebben Statia uitgezwaaid.

Het Marine Park biedt 36 dive spots, zeer veel vis en schildpadden die vooral in hun eigen habitat verblijven. Als duiker ben je echt te gast, waardoor de dieren niet voor je wegzwemmen.

Scubaqua, dank jullie wel voor de fantastische begeleiding en gezelligheid.

Tijdens ons korte verblijf hebben we geslapen in de Statia Lodge, 10 houten chalets met een super uitzicht op enerzijds de Quill (vulkaan) en anderzijds de zee. Statia Lodge is een heerlijke plek voor liefhebbers van een eigen stek op het eiland

Nicole & Sharone gingen naar Guadeloupe

Van 14-21 mei hadden Sharone en Nicole de eer om namens BON travel op studiereis te mogen naar Guadeloupe! Guadeloupe is een Frans eiland (en net als in Frankrijk spreekt niet iedereen Engels) of eigenlijk zijn Franse eilanden, het bestaat namelijk uit meerdere eilanden, waarvan de grootste 2 Grand Terre en Basse Terre. Deze 2 eilanden worden met elkaar verbonden door bruggen in het midden, samen lijken ze net een vlinder. Verder zijn er nog Les Saintes, Marie-Galante en La Desirade. Met uitzondering van de laatste zijn we in de gelegenheid geweest al deze eilanden te bezoeken. Grand Terre is het dichtstbevolkt, hier vind je de toch best wel grote stad Point-a-Pitre en langs de zuidkust veel resorts met prachtig witte stranden. Verder is Grand Terre qua natuurschoon niet heel bijzonder. Des te bijzonderder is Basse Terre, hierop juist veel natuurschoon; veel groen, watervallen en natuurlijk de vulkaan!

Wij hebben de kans gehad veel van de eilanden te zien, en de diversiteit is enorm, van de drukke stad tot het regenwoud, van witte stranden in Grand Terre en op Marie Galante tot gele stranden in Noordelijk Basse Terre en zwarte stranden in Zuidelijk Basse Terre vanwege de vulkaan. Guadeloupe is zo divers dat wij aanraden niet op 1 plek te verblijven, maar juist een paar dagen op Grand Terre, een paar dagen Basse Terre en bij voorbeeld nog een paar nachten op het authentieke Marie Galante.

 

We hebben de eerste dagen echt de toerist uitgehangen, zijn naar Maison du Cacao geweest, de Jardin Botanique in Deshaies, naar een Rum Distilleerderij, de lokale markt in Saint Anne en ook naar Museum Acte in Point-a-Pitre over de slavernij. Genoten van de lokale specialiteiten zoals de Cocktail Planteur (vruchtensap met rum) en Accras, een huisgemaakte specialiteit vaak gemaakt met vis in de vorm van een balletje. Verder is ook de Creoolse kip (soort kip-kerrie) heel bekend en natuurlijk de verse vis.
We zijn ook nog een dag naar Les Saintes geweest, zeker een aanrader en mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je vakantie naar Guadeloupe! Te bereiken met de boot vanaf Trois Rivieres, het uitzicht vanaf Fort Napoleon is fenomenaal!

De laatste dagen hebben we ons geconcentreerd op het vinden van die kleine pareltjes qua verblijven en die hebben we zeker gevonden! Op onze website zullen ze binnenkort allemaal te vinden zijn.

We zijn ook nog een nacht op Marie Galante verbleven, te bereiken met de ferry vanaf Point-a-Pitre. Een authentiek eiland waar je een beetje terug in de tijd gaat met prachtige strandjes waar het zo maar kan zijn dat je daar de enige bent. Op Marie Galante geen luxe accommodaties, maar kleinschalige, vaak meer basic, plekjes.

De Caribbean, een bonte kralenketting

Bestemmingen: St, Barth, Dominica, St. Maarten, Anguilla

Eens in de zoveel tijd gaat Bon travel terug naar haar bestemmingen, om ze nog verder te ontdekken. Dit keer gingen collega’s Eline & Frank naar de bovenwindse eilanden: St. Barth, Dominica, St. Maarten en Anguilla. Het bleek eens te meer: ‘het Caribische eiland’ bestaat niet. De Caribbean is een soort bonte kralenketting, waarbij elke parel een eigen karakter heeft.

’t Franse goede leven onder de Caribische zon: St. Barth

We starten onze reis op St. Barth. Of wanneer we in beeldspraak blijven spreken: de glimmende opgepoetste blikkende in de zon schitterende parel van de ketting. Op het Franse St. Barth geniet men in stijl. Hier eet je tournedos rossini, tongstrelende sushi op het strand, pizza met truffel in een strandtent of ceviche gemaakt door een franse chefkok. En daarbij kies je van de wijnkaart een heerlijke fles, variërend van 25 euro tot over 8.000 euro. Knik dus niet gewoon beleefd ja wanneer de garçon vraagt of je de ‘Richebourg Grand Cru’ bedoelde, terwijl je eigenlijk de ‘Richebourg Sans Cru’ wilde bestellen. En kijk er even op toe wanneer je kinderen een ijsje bestellen dat ze niet een fles Magnum op je kamernummer laten zetten ;).

P1000230 2

St. Barth, of zullen we zeggen Saint-Barthélemy want dat klinkt nog mooier, bestaat uit meerdere steile groene heuvels. Goed geklede Françaises rijden met blinkende Mini Coopers door het heuvellandschap over de smalle kronkelende wegen. Af en toe voelt het alsof je in een achtbaan zit, zo sterk hellend en kronkelend. Onder aan de heuvel eindigt de weg steevast in een prachtige baai met palmbomen en een wit zandstrand. Op de heuvelzijde bij de baaien liggen vaak de resorts verscholen. Je geniet zo van veel privacy. Vanuit je infinitypool kijk je dan zo uit over het eiland en de zee. Zo ook bij Hotel le Village waar wij verbleven. Deze accommodatie bieden we al sinds het begin met veel succes aan. En nu konden we zelf weer ervaren waarom. De ligging in St. Jean is ideaal. Deze plaats ligt centraal op het eiland en je hebt er een ruime keuze uit betaalbare en minder betaalbare restaurants. Le village bestaat uit meerdere sfeervolle villa’s met een prachtig uitzicht over de baai van St. Jean. Er is een spa, fitness, infinitypool en restaurant, hier ontbijt je ’s ochtends een ‘pain au chocolat’ of een croissant.

P1000115 3

Op de stranden tref je meestal slechts een handjevol andere mensen. Meestal kun je hier terecht voor een goede lunch of cocktail in een van de strandtenten. Op dit soort ontdekkingsreizen hebben we vaak een druk programma… en dan is het lastig om uit je loungestoel te komen, wanneer je na een heerlijke lunch onderuit gezakt naar een Chill Out muziekje luistert, terwijl de Caribische zon over het zeewater schittert. Dit overkwam ons bij Do Brasil op het strand van Shell Beach, gelegen vlakbij Gustavia.

P1000245

Een ander moment waar wij graag ons strandlaken hadden uitgespreid om de rest van de dag daar te relaxen, was op het strand van Colombier. In de ochtend wandelden we langs een mooi kustpad in een half uur naar het na genoeg verlaten strand van Colombier. Samen met twee zwemmers en een paar dobberende zeiljachten genoten we van deze ultieme plek om de dag te beginnen.

P1000235 2

Stel je bij de hoofdstad Gustavia geen bruisende metropool voor maar eerder een haven plaatsje aan de Cote D’azure. Hier tref je winkels van merken als Cartier, Louis Vuitton, Hermes en ook diverse boutique winkeltjes met zomerjurkjes vol kleurrijke prints of mooie horloges. De haven van Gustavia ligt vol met enkele mega-jachten. Toen wij naar het strand Shell Beach wilden wandelen kwamen wij per ongeluk uit bovenop een fort, vanaf hier heb je een super uitzicht over de stad.

P1000267 1

Het zal je na bovenstaande vast niet verwonderen dat de Rich & Famous regelmatig op dit eiland te vinden zijn. Toch zal iedereen die van het Franse goede leven houdt zich thuis voelen op dit eiland. Wie hier niet met een dikke portemonnee aan land komt, zal hier evengoed een toptijd beleven. Op het eiland hangt een hele ongedwongen laid-back sfeer. Je kunt het ‘zo gek maken’ als dat je wil. St. Barth is ook de perfecte plek om samen met je geliefde je huwelijk te vieren.

Nature Island & Outdoor Paradise: Dominica

Wie ons op St. Barth zag inchecken met een fel oranje wandelrugzak zal misschien een paar wenkbrauwen hoog hebben opgetrokken. En ook de inhoud: waaronder een paar hikingboots, sportshirts, afritsbroeken, zakmes, energiebars en regenjack, vielen op St. Barth behoorlijk uit de toon. Maar zodra je na een uur vliegen de daling inzet op Nature Island Dominica dan weet je weer waarom je het hebt meegenomen. Je bent geland op Outdoor Paradise! Op het vliegveld daal je tussen de hoge groene bergen met dichtbegroeide jungle.

P1010071

Een groter contrast met St. Barth kun je je niet voorstellen. St. Barth een luxe Europees eiland met uit Frankrijk geïmporteerde delicatessen, waar niets te gek is en je een beetje zou kunnen gaan zweven. Eenmaal op Dominica sta je letterlijk weer met je voeten op aarde. En dan ook dichterbij de aarde dan je ooit hebt gevoeld! Over dit eiland stromen 365 rivieren, 9 actieve vulkanen, kokende meren, zwaveldampen komen uit de bodem omhoog, tropische regenwouden zijn dicht begroeid, de bergpieken zijn hoog, zwarte stranden, walvissen zwemmen door kilometers diepe zeeën rondom het eiland en overal groeit fruit. Elke pit of kokosnoot die je hier op de grond laat vallen groeit binnen no-time uit tot een boom, zo vruchtbaar is het eiland. Toen Columbus het eiland ontdekte noemde hij het Dominica, naar Zondag in Latijn: “het eiland dat op zondag geboren is”. Het gezegde gaat ook dat Columbus alleen Dominica nog zou herkennen wanneer hij terug zou keren naar de Caribbean. Wij denken het ook, Dominica is puur, echt en natuur.

P1000777 2

Wanneer we in de namiddag aankomen op Dominica en langs de kust naar de eerste accommodatie rijden, zien we regelmatig mannen met een machete naast de weg lopen. Kinderen krijgen hier na hun pubertijd een machete om fruit te kunnen plukken en zichzelf een weg te banen door het regenwoud. Wanneer we Lily’s Eco Guesthouse bezoeken en we Lily ontmoeten zien we hier het resultaat van. Met de grootste eenvoud haalt hij een kokosnoot uit de boom en pelt deze. Binnen enkele tellen drinken we heerlijk kokoswater.

Tijdens onze reis proberen we alle hoeken van Dominica te ontdekken. We zijn er een week, maar zelfs in twee weken zouden we nog niet alles kunnen zien. We starten in het Noorden. We wandelen het een na laatste deel van de 185 kilometer lange hikingtrail Waitukubuli. Een prachtige wandeling startende op de rand van een vulkanische krater, dwars door de regenwouden en langs de noordkust. Onderweg komen we van alles tegen: Mega bomen met een diameter van twee meter met tarzanlianen eraan, bananenbomen, mangobomen en honderden verschillende planten die je in Nederland alleen bij de betere tuincentra treft. Je kunt de trail goed zelfstandig bewandelen, de paden zijn heel goed aangegeven en er leven geen gevaarlijke dieren op Dominica. Deze wandeling stond te boeken als gemiddeld zwaar. Het is een aanduiding die ook echt wel klopt zo ontdekken we later tijdens de wandeling naar de beroemde Boiling Lake. Het is dan ook ons advies om de aanduidingen niet te lichtzinnig op te vatten. We verbleven in het Noorden bij The Champs waar twee vriendelijke Nederlandse eigenaren (Hans en Lies) je graag wegwijs maken op Dominica. Ook het goede bijbehorende restaurant is uniek op Dominica.

P1000491

Wanneer je in het Noorden verblijft is ook stukje varen over de Indian River een absolute must. Ook al weet je dat het toeristisch is, voelt het niet zo. Wij gingen samen met Gregory op pad en waren de enige in de boot en hoefden ook de rivier met niemand anders te delen. Gregory is een echte natuurliefhebber en kenner met een ‘Rasta Way of Life’. Ook al komt hij buitengewoon relaxed over, niets ontgaat het scherp getrainde oog van Gregory.  Als er iets in de Mangrove zit dan ziet hij het. De boottocht is prachtig en heel ontspannen. Zeker vlak voor zonsondergang is het licht prachtig en krijgen de kronkelende boomstammen een mystieke gloed over zich heen. Al roeiend, met een frequentie van 1 slag per minuut, geeft hij een mini college over het leven. Met tussendoor een sterk verhaal: Zo hangt er halverwege een skelet (blijven hangen na de filmopnames van de Pirates of the Caribbean?). Het zou een Tsjech zijn die weigerde te betalen voor de boottocht.

P1000539

Daarna vertrekken we richting de westkust. Hier is het opvallend veel koeler. Hier tref je Dominica op z’n ruigst. De ruige Atlantische zee komt hier aan land op de pikzwarte vulkanische stranden en de wind heeft het regenwoud op bergen langs de kust zijn opvallende vorm gegeven. We verbleven bij Rosalie Bay wat aan zo’n prachtig strand ligt.

Vanaf hier gingen we op pad naar de Boiling Lake, het mooiste en een na grootste kokende meer ter wereld. De dagen voorafgaand aan de hike hadden we al her en der geïnformeerd naar de hike. De reacties varieerden van: “Prachtig maar eens en nooit meer, het is het waard, ik had dagenlang spierpijn, doe het op je laatste dag tot ‘als je van natuur houdt dan is het te doen’. We vertrokken met bevende knietjes en kwamen met zere knietjes terug. Maar jeetje, het is het inderdaad wel waard. Het was absoluut een van de mooiste wandelingen die we ooit gelopen hebben. Het was zo’n 7 uur wandelen, 600 meter hoogte verschil, 20 kilometer afstand en over lastig terrein. De wandeling start in het regenwoud en langzaam maar zeker stijg je totdat je op een hoge bergtop zit vanwaar je een 360 graden uitzicht hebt over het eiland en de caribische zee en de atlantische zee. Deze klim viel ons qua long inhoud conditie eigenlijk mee.

P1000907

We hoefden niet hijgend en puffend omhoog, maar je beseft dat met name de terugweg een aanslag op je gewrichten zal worden. Het pad bestaat namelijk grotendeels uit flinke op natuurlijke wijze aangelegde traptreden. Vanaf het hoogste punt daal je door een rotsige kloof af naar de Valley of Desolation. In deze actieve vulkanische vallei komen de stinkende zwaveldampen uit de bodem omhoog. Het vulkanische gesteente kent hier alle kleuren van de regenboog en de rivieren kunnen gloeiend heet zijn. Een prachtige desolate omgeving. In de verte zie je de dampen van het kokende meer al achter de berg omhoog komen. Het Boiling Lake is echt een bizarre plek op aarde. Het water in het meer kookt heftig, je beseft dat het binnenste van de aarde hier naar buiten komt. Een absolute aanrader voor iedereen met een portie doorzettingsvermogen en een goed stel knieën en enkels.

P1000970

De laatste nachten verbleven we midden in de regenwouden bij La Bou Cottages. Wat een magische plek! La Bou is helemaal zelfvoorzienend. In de buitenkeuken grill je ananassen uit eigen tuin, douchen doe je buiten onder zelf opgevangen regenwater. Wie thuis een ambient wake-up light wekker met regenwoud geluiden heeft, zal eenmaal thuis een nieuwe wekker moeten aanschaffen: hier slaap je namelijk onder het bijna oorverdovende geluid van het regenwoud. ’s Avonds zorgen de vliegende felgroen lichtgevende kevers voor extra sfeer. Ook al heeft het niks extra’s nodig want het geheel is heel sfeervol ingericht. Een top ervaring om hier een paar dagen midden in de regenwouden te kunnen verblijven.

P1010087 1

De laatste dag op Dominica zijn we met het Anchorage resort op zoek gegaan naar de walvissen die regelmatig bij Dominica zwemmen. Een familie zwemt altijd door de diepe zeeën in de Straat van Guadeloupe. Met de stille Catamaran en vernuftig materiaal aan boord wist de crew ze op te sporen. De walvissen worden rustig benaderd en slechts een paar keer in de week. We hebben er dit keer drie mogen zien. Een hele bijzondere ervaring. Daarbij hadden we nog eens een schitterend uitzicht op het eiland waar we zoveel bijzondere dingen hebben ervaren. Met een goede rumpunch werd het succes gevierd.

Culinaire hoofdstad en perfecte hub, St. Maarten

Vanaf Dominica vliegen we voor de derde keer deze reis naar St. Maarten. Dit eiland is de perfecte hub binnen de Caribbean. En is ook de perfecte plek om tijdens je combinatiereis een paar dagen door te brengen. St. Maarten heeft enkele geweldige stranden. Wij waren hier nu slechts voor een kort bliksembezoek. St. Maarten heeft stranden in alle soorten en maten.

P1010161

Zo is Orient Bay een breed en lang strand vol met watersport vertier. Dit strand is ideaal om met kinderen naar toe te gaan. We verbleven hier in het sfeervolle La Plantation op het Franse deel van St. Maarten aan de voet van het brede strand. In deze baai heb je een ruime keuze uit diverse leuke strandtenten en je hebt hier verschillende watersport mogelijkheden. Je kunt op St. Maarten net als op St. Barth heerlijk uit eten wanneer je de goede adresjes weet. Overdag gingen we in Orient Bay lunchen op het strand, ’s avonds zijn de meeste strandtenten gesloten en kun je heerlijk uit eten op een pleintje vlakbij het strand. Hier hangt ’s avonds de sfeer van een pleintje in een Frans stadje. In Orient Bay vind je echt de Franse sfeer zoals je die aan de Atlantische kuststreek ook verwacht. Loop je van de Plantation naar het strand dan kom je langs de Pharmacie, De petit Bistro, De Boulangerie en in het Petite Casino heeft het bekende franse assortiment.

We bezoeken tijdens ons bliksembezoek ook de Franse baai genaamd Grand Case. Het is de ideale baai voor culinaire rustzoekers. Aan het strand van Grand Case liggen meerdere restaurants van top niveau. Hier kun je elke avond een nieuw restaurant uitproberen. Tijdens ons bezoek hebben we enkele leuke nieuwe kleinschalige en luxe resorts / hotels in deze baai gevonden. Je ziet ze binnenkort online!

Het Strand, Anguilla

Onze ontdekkingsreis eindigt met een dag op Anguilla. We hebben een nieuwe ferry naar Anguilla uitgeprobeerd. Met een Carib biertje in de hand en de wind door onze haren zien we St. Maarten langzaam kleiner worden en als we over ons schouder kijken dan zijn we er al! Vier jaar geleden kwamen we hier voor het eerst en zo op het eerste gezicht is er weinig veranderd. En ook de sfeer op het eiland blijkt nog altijd hetzelfde.

P1010203

‘Tranquility Wrapped in Blue’, deze slogan van Anguilla past nog altijd als een bus. Anguilla is een van de meest relaxte eilanden van de Caribbean. Het staat bekend om haar prachtige witte zandstranden. Naar Anguilla ga je dan ook vooral om te ontspannen. Het is daarom ook de perfecte afsluiter van je reis. Op Anguilla zetel je jezelf onder een parasol op een strandbed met een goed boek of een goed muziekje. Tussendoor kun je even afkoelen in de Caribische zee of haal je een rumpunch. Dat zijn de hoofdzakelijke activiteiten op Anguilla. En dat is heerlijk, want zo kun je de gebeurtenissen van de afgelopen reis rustig verwerken en kom je totaal ontspannen weer thuis.

Met het gezin naar Belize

(meer…)

Waarom Belize ideaal is voor het hele gezin

In 2012 bracht ik mijn 1e bezoek aan Belize en was meteen enthousiast! Sinds die tijd heb ik met heel veel plezier al veel rondreizen op maat voor onze BON travel klanten verzorgd. Wat is dat leuk om te doen, maar wat leek het mij leuk om een rondreis met mijn gezin te maken (wij hebben 3 kinderen van 8, 10 en 13 jaar). Ze hadden thuis al veel verhalen gehoord over Belize, mijn enthousiasme sloeg over en op donderdag 21 april jl. stapten wij in het vliegtuig, op naar Belize!! We hadden met zijn allen erg zin in deze mooie reis, daarnaast voor mezelf natuurlijk een goede ervaring om met de BON travel klanten te delen. Na deze reis, kan ik een nog beter advies geven over Belize, in het bijzonder aan gezinnen met kinderen. Mijn ervaring deel ik dan ook graag en zal, naast alle mooie verhalen, ook praktische informatie geven.

Op naar Belize

vliegen-belize

Met KLM/Delta vlogen we via Atlanta naar Belize. Er wordt vaak gedacht dat de vlucht via Amerika lastig is in verband met de strenge controles in Amerika en de ESTA, dat viel ons reuze mee. Tevens was de hotelovernachting in Amerika een leuke onderbreking van de reis. Even lekker slapen en de volgende ochtend weer fit voor het laatste deel van de reis. De shuttle diensten zijn goed geregeld, alles wijst zich vanzelf.

Vanaf Atlanta is het nog ca. 3 uur vliegen naar Belize en met Tropic Air vlogen we in nog geen 30 minuten naar onze eerste bestemming Placencia. Hier even complimenten aan Tropic Air, wat een professionele en efficiënte airline! Nadat we in Belize geland waren, zaten we binnen no time al weer klaar voor de vlucht naar Placencia.

Placencia

Een heerlijk begin van de vakantie, we verbleven bij Laru Beya en hebben volgens mij de mooiste kamer gekregen. Direct aan zee, naast het zwembad en de bar op loopafstand, beter kan toch niet. Hier konden we heerlijk bijkomen van de reis.

De 1e dag hebben we een golfcart gehuurd bij Laru Beya en tuften zo naar Placencia, super leuk om te doen. Placencia heeft de smalste ‘mainroad’ van de wereld, daar moet je zeker even doorheen lopen. Als je dan helemaal aan het einde bent, dan vind je om de hoek de beste ijssalon van Belize ‘Tutti Frutti’. Drink ook een lekker drankje bij Tipsy Tuna en geniet van het uitzicht over de zee.

tipsytuna

De 2e dag hebben we met Splash de Monkey River Tour gedaan, dat is echt een aanrader. Met een speedboot vaar je naar deze rivier door een prachtig mangrove gebied. Eenmaal op de rivier maak je kans om veel verschillende dieren te zien. Als je geluk hebt, dan zie je een krokodil, heel veel verschillende vogels en brulapen. Tijdens deze tour ga je ook de boot even af, voor een wandeling in de jungle, genieten! En dan als slagroom op het toetje, hadden we het geluk op de terugweg nog Manatee’s te zien! Wat een leuke beesten zijn dat.Hopkins

Vervolgens door naar onze volgende bestemming, Hopkins, ook nog heerlijk bij zee, maar je bent ook zo in het binnenland. Binnen een half uur ben je zo bij Cockscomb, het National Jaguar Park. Spannend om te weten dat je een Jaguar kunt zien, de kans is echter heel erg klein. Wil je deze kans vergroten, probeer dan zo vroeg mogelijk naar het park te gaan. Er zijn heel veel verschillende trails, voor ieder wat wils en na afloop kun je nog river tuben.

Vanuit het Cockscomb park, kun je ook nog meedoen met de chocolade tour. De lokale boer neemt je mee naar zijn land en vertelt van alles over hoe de cacaoboon groeit. Erg leerzaam en vooral leuk voor de kinderen. Vervolgens ga je ook daadwerkelijk chocola maken en natuurlijk krijg je na afloop je eigen reep mee. Die moet je dan wel meteen opeten vanwege de warmte, he wat naar 🙂

Natuurlijk zijn we ook gaan snorkelen en onder water is de wereld ook prachtig. We gingen naar South Water Caye, ongeveer een half uurtje varen, het boottripje alleen al is heerlijk. Met de gids gingen we het water in, het was een soort ‘drift-snorkelplek’ je kon je dus lekker laten meevoeren door de stroom. Schitterend koraal en heel veel gekleurde vissen en visjes. We zagen een kreeft en een murene en last but not least een rog (stingray)! Ook al weet je dat ze je niets doen, toen hij recht op ons af kwam zwemmen, keken we elkaar toch wel even aan en hadden hierom achteraf de grootste lol.

Tussendoor gingen we naar een eilandje voor een korte pauze, lekker wat drinken. Vervolgens op nog een 2e plek weer ca. 45 minuten gesnorkeld.

De kapitein van de boot voer steeds op een afstandje met ons mee, en was dus continu in de buurt. Zeker vanwege de kinderen, geeft dat een veilig en fijn gevoel. Desgewenst konden ze zo aan boord, zonder dat daardoor voor iedereen de snorkeltrip afgebroken moest worden.

Verder is Hopkins ook een knus plaatsje. We verbleven bij Parrot Cove, een kleinschalige en gezellige accommodatie. Bij oudere kinderen, kun je 2 hotelkamers naast elkaar boeken, wij hadden de suite, waar makkelijk 5 bedden in pasten. Tevens heeft Parrot Cove ook nog een beachhouse, zeer geschikt voor gezinnen met meerdere kinderen. Parrot Cove heeft 2 goede restaurants, o.a. een steengrill restaurant, heerlijk eten en vooral voor de kinderen leuk om te doen. De eigenaar Rob staat zelf in de keuken van het andere restaurant. Hij noemt het zelf ‘confusion’ koken, nou verwarrend of niet, het was heerlijk!

Vanuit Parrot Cove loop je via het strand ook heel makkelijk naar naastgelegen resorts en overal kun je terecht voor een drankje of een maaltijd.

hopkins-mayaSan Ignacio

Na Hopkins gingen we het binnenland in, op naar San Ignacio. De transfer is een hele mooie autorit van ca. 2,5 uur en kun je zeker als een excursie beschouwen. Hoe meer je het binnenland ingaat, hoe groener het wordt, je kijkt je ogen uit.

Het Midas Resort ligt heel centraal en op loopafstand van het centrum. San Ignacio is t.o.v. Placencia en Hopkins wel wat drukker, met name qua verkeer, maar juist die afwisseling is weer leuk. We waren er in het weekend en op zaterdag is de markt, dat is zeker een bezoekje waard. Het ziet er allemaal heel kleurrijk uit, veel vers fruit, verse groente en lokale producten.

Er is een Maya tempel op loopafstand en de Xunantunich Maya is ca. 20 minuten met de auto. Je kunt dit prima zelf en in je eigen tempo bekijken. Als je op de top bent, dan kijk je zo naar de grens van Guatemala. Wederom schitterend gelegen in een prachtige natuur! Het leuke van Belize is ook dat het niet toeristisch is, dus geen massa, soms kun je zelfs ergens alleen zijn en in stilte van al dat moois genieten. De kinderen vonden de maya’s erg bijzonder om te bezoeken.
cavetubeDe laatste dag in San Ignacio zijn we gaan ‘cave tuben’, echt een aanrader! Lekker dobberen in de rivier op een band door de grot. Zelf ben ik wat claustrofobisch aangelegd, dus ik vroeg me af of dit wel iets voor me was. Ik heb me gelukkig laten overtuigen door het argument dat al vele gezinnen ons waren voorgegaan en we hadden dit niet willen missen! We konden helaas geen foto’s maken, we hadden geen waterdichte camera bij ons. Het is een klein uurtje rijden vanaf San Ignacio, vervolgens maak je een wandeling van 20-30 minuten. Je moet wel je eigen tube dragen, die is niet zwaar, wel onhandig. De gids was dit gewend en droeg de tubes van de kinderen. De minimum lengte voor kinderen is 1,20m en er zijn tubes met een dichte bodem beschikbaar. En dan kun je heerlijk relaxed in de tube gaan zitten, de gids neemt je mee door de grotten en vertelt van alles. Eenmaal buiten dobber je ook nog een klein half uurtje door de rivier en word je omringd door een al groene natuur, prachtig! We hadden hier het geluk alleen te zijn, midden in de natuur. Een ‘kingfisher’ vloog gezellig met ons mee.

Het Midas Resort is een prima accommodatie, een mooie tuin met heel veel leguanen, vogels en eekhoorns. Als je door de tuin helemaal naar achteren loopt, kom je uit bij de rivier, waar je desgewenst in kan zwemmen (met waterschoentjes). Verder heeft Midas een groot zwembad, voor kinderen natuurlijk altijd leuk. En voor de ouders is het dan weer prettig dat het zwembad bij de bar ligt. Aan het einde van de dag kwam iedereen terug na een actieve dag en ploften lekker neer naast of in het zwembad met een lekker drankje.

Ga zeker eten bij Ko-Ox Hannah Restaurant, we dachten eerst nog wat is het rustig, maar we waren net op tijd. Nog geen 10 minuten nadat wij zaten, zat het vol en stonden de mensen in de rij.

blueholeBelmopan 

We zijn op uitnodiging nog 1 nachtje in Belmopan geweest bij El Rey hotel (met name geschikt voor backpackers), de eigenaar is Nick Davies, een oude bekende van Bonaire. Vanuit Belmopan waren we binnen 20 minuten bij de Blue Hole, die is er namelijk ook in het binnenland. Een ingestorte grot, met helder blauw water. Een vriendin die de foto zag moest denken aan de blue lagoon. De foto’s spreken denk ik voor zich, heerlijk om in te zwemmen!

Caye Caulker

En toen gingen we al weer naar onze laatste bestemming, go slow in Caye Caulker. We werden naar de watertaxi terminal in Belize City gebracht en ook hier ging alles heel professioneel en efficient. De koffers werden direct uit de auto gehaald en ingecheckt, zo snel dat de kinderen er niets van snapten. “wat gaan ze doen met onze koffers”, haha! Bij de terminal zijn diverse winkeltjes en restaurantjes, voor als je nog even moet wachten. Binnen 3 kwartier stapten we al weer uit op Caye Caulker. Na een redelijk actieve vakantie, is dit een heerlijke afsluiting.

Tijdens mijn vorige bezoek was ik 1 dag op Caye Caulker geweest en zei toen al, hier wil ik heel graag een keer wat langer naar toe. En het was nog beter dan verwacht! Er is niet heel veel te beleven, maar wij vonden het heerlijk om de laatste dagen lekker te chillen aan zee. Sea Dreams is een hele gezellige en sfeervolle accommodatie en je loopt zo naar de zee. We hadden een snorkel gekocht, dus de kinderen vermaakten zich wel. Ze doken conch schelpen op en zochten heremiet kreeftjes, uiteraard ging alles weer terug in zee.

Vanuit Sea Dreams heb je genoeg mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Een leuke en gezellige plek is bijvoorbeeld Lazy Lizzard. Op de hoek, vlak voor Sea Dreams zit een klein restaurantjes, voor een heerlijke lunch. En ook vlakbij een goede ijssalon, hmm ik dacht dat in Placencia de beste van Belize zat..

Ook loop je zo het dorpje in, geen druk verkeer, alleen wat fietsers of golfcarts. De sfeer is hier super goed, de slogan ‘Go Slow’ klopt gewoon. Diverse restaurantjes, met name bij Habanero’s hebben we super lekker gegeten!

Oh en als je van een massage houdt, dan kan dat bij Sea Dreams geregeld worden. Op het dakterras krijg je een heerlijke ontspannende massage, je hoort de wind, de vogels en de zee.

Terug naar huis

En toen zat deze heerlijke vakantie er weer op! Ik ben alleen maar enthousiaster geworden over Belize en kan het iedereen van harte aanbevelen. Het is een zeer veelzijdige vakantie, veel cultuur, schitterende natuur, maar ook zon, zee en strand.  Je kunt excursies doen van halve of hele dagen, voor ieder wat wils. Daarnaast was het ook erg leerzaam voor de kinderen en dat alles in een veilige omgeving. Onze kinderen hadden, vooral in het begin, wat last van de warmte. In de ochtend waren we dan meestal actief en in de middag lekker relaxen aan zee of bij het zwembad. Voor ons een hele goede balans!

De Caribbean, een bonte kralenketting
Neem contact met mij op

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op