Flora en fauna in St. Maarten

Nederlands St. Maarten is vol contrasten. Brede stranden langs de kust die druk bevolkt worden door zon-aanbidders en surfers tegenover hele rustige plattelandsweggetjes en dorpjes in de heuvels. Vooral ’s avonds is het contrast nog sterker te zien: het binnenland wordt steeds rustiger terwijl tegelijkertijd aan de kust de casino’s en dergelijk steeds nadrukkelijker zichtbaar worden door een overdaad aan verlichting.

Bezoekers die per auto vanaf Philipsburg noordwaarts de Pondfill Road volgen komen al snel aan bij het St. Maartenpark. Zoals al eerder vermeld is dit een klein, maar zeer fraai dierenpark met veel inheemse dieren, vogels en planten. Echt de moeite van een bezoek meer dan waard!

Verder in noordwestelijke richting liggen Dawn Beach, Oyster Pond en Guana Bay, waarvan Dawn Beach een bekend en favoriet strand is om te snorkelen en te surfen. Oyster Pond is nogal bijzonder omdat de Nederlands-Franse grens dwars over het strand loopt. Overigens merk je daar zelf niets van.

Mount Concordia

Wie wil genieten van een schitterend uitzicht en tegelijkertijd een beetje geschiedenis wil proeven doet er goed aan de Mount Concordia te beklimmen. De heuvel is historisch van belang omdat hier in 1648 het verdrag werd getekend dat het eiland in tweeën deelde, als gevolg waarvan twee culturen al meer dan 350 jaar in volstrekte harmonie samen leven!

Op de top van Cole Bay Hill, even ten westen van Philipsburg, is een uitkijkpost ingericht met een prachtig uitzicht op onder andere de omliggende eilanden Anguilla, Saba, St. Eustatius, St. Kitts en Nevis. En wie zin heeft kan de benen even strekken want er ligt een wandelpad dat loopt van Cole Bay naar Cay Bay, het wandelingetje duurt ongeveer een half uur.

Nog verder naar het westen ligt Simpson Bay Lagoon dat erg populair is bij waterskiërs. Vanaf hier leidt een weg naar het grootste resort van St. Maarten: Maho Bay.

Het laatste strand op het Nederlands gedeelte is Cupecoy Beach.

Fort Amsterdam

Fort Amsterdam is een klein stukje rijden vanaf het centrum van Philipsburg. Het fort, dat dateert uit de 17de eeuw, was het eerste dat door de Nederlanders in het Caribische gebied gebouwd werd. De fundering is die van een Spaans vestiging. Vanaf Fort Amsterdam kun je Fort Willem zien liggen, direct noord van Forth Hill aan de linkerkant van Philipsburg. Het fort is 16 keer veranderd van heerser tussen 1801 en 1848 te midden van de koloniale onenigheden tussen Engeland, Frankrijk en Nederland. Van het fort zelf is weinig over, het uitzicht is het echte hoogtepunt hier.

Het Grensmonument

Het grensmonument verwelkomt je in het Franse St. Martin, welke naast de weg staat, niet ver van Marigot. De huidige grens is het resultaat van verschillende oorlogen tussen de Europese machten in de 17de eeuw. Ondanks dat het eiland verdeeld is in een Nederlands en Frans gedeelte, is er geen sprake van een breuk tussen deze twee culturen. St Maarten is één van de kleinste eilanden in de wereld met twee soevereine machten. Het grensmonument is in 1948 opgericht om te herinneren aan 350 jaar goede relaties. Het monument is het enige teken dat aangeeft dat u een internationale grens oversteekt.

Courthouse

Aan de noordkant van het dorpsplein staat het oude gerechtsgebouw, een goed onderhouden clapboard gebouw met groene versieringen. Het is in 1793 gebouwd, maar is al verschillende keren gerenoveerd, het meest recent in 1994. Een leuk detail is de ananas boven op het dak, wat een teken is van welkom. Het gebouw word nog steeds gebruikt als rechtbank.

Fort St. Louis

St Martin’s grootste historische monument kijkt uit op Marigot. Fort St. Louis werd gebouwd naar plannen vanuit Frankrijk van Louis XVI in 1767, om de nederzettingen te beschermen. De ruïne bestaat uit muren, loopgraven en kanonnen. De echte trekpleister van dit fort is het fantatische panorama van groene heuvels, valleien en de Simpson Bay Lagoon.

Geef een reactie

NIeuwsbrief

Altijd de laatste Caribische deals en het actuele nieuws!

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)