10 dingen die Bonaire zo leuk maken

1. Het is een laid-back eiland

De sfeer op Bonaire is heerlijk ontspannen. Wie de weken voor de vakantie nog hard heeft gewerkt om alle deadlines te halen. Wie het zweet nog op het voorhoofd staat van de stress om de wachtrijen op Schiphol. En wie voortdurend op z’n mobiel kijkt om maar up-to-date te blijven…. Die personen vallen de eerste dagen op op Bonaire. “Die zijn net geland” wordt wel eens gekscherend gezegd. Deze mensen staan ongeduldig en klagend in de rij van de supermarkt, lopen nog in “ik-moet-de-trein-halen-tempo over het eiland. Totdat ze inzien dat op Bonaire alles een tandje langzamer gaat. En beseffen dat het eigenlijk best wel fijn is om het rustig aan te doen terwijl de Caribische zon op je bolletje schijnt. No worries, take it slow & relax.

2. Het is absoluut waar: Diver’s Paradise

Ja, het is absoluut waar die slogan. Bonaire is een duikparadijs. Het eiland kent langs de hele westkust meer dan 60 kantduik plekken. Met dubbelrif, naar een fotogeniek scheepswrak, voornamelijk hard koraal of juist mooie waaiers en zachtkoraal. Duikspots in allerlei soorten. En altijd garantie op een logboek vol tropische vissen. En het fijne is dat je met een duikpakket: pick-up huurauto en onbeperkt lucht & lood, vrij bent om te gaan en staan waar je wil.  Deel je eigen tijd in en kies dat rif uit waar geen auto’s staan en je hebt het rijk alleen.

3. Kite & Windsurf hotspot

Bonaire is de beste plek die ik tot nu toe in de Caribbean heb gezien voor kite en windsurfen. In de baai bij Sorobon kun je geweldig windsurfen. Het water is vlak en er staat altijd een stevige bries. Freestyle Windsurfers met wereldklassering voeren hier de beste trucs uit. Ook geweldig om naar te kijken met een Sangria en een snackplateau bij Jibe City.

En ook kitesurfers hebben hun eigen plek langs de weg naar het zuiden. Iedere dag komen lokale kitesurfers hier samen om te genieten van zon, zee, strand, gezelligheid en kites. Het is een heel toegankelijke scene dus meng je er gerust tussen.

4. Culinaire verwennerij

De hoofdstad Kralendijk is nou niet bepaald een bruisende metropool. Het heeft eerder het formaat van een dorp. Toch is de restaurant-dichtheid hoog! Hier vind je meerdere eetgelegenheden van top kwaliteit. Ook leuk is de toename van het aantal foodtrucks op het eiland. Zo eet je bijvoorbeeld de beste Lionfish-burgers op het strand.

5. Je voelt je direct thuis als een local

Bonaire voelt voor velen aan als een tweede thuis. Dankzij het kleine formaat kent het eiland een gemoedelijke sfeer. Je leert snel mensen kennen en ontdekt je eigen favoriete plekjes. Je krijgt al snel een soort routine zoals je dat thuis ook zou voelen. Even een ijsje bij Gio’s na het eten, een middagje Jibe City, BBQen op het strand. En grote kans dat je je nieuwe kennissen daar weer tegen komt. Wanneer je na een jaar weer aan komt op Flamingo airport dan voelt het alsof je nooit bent weg geweest.

6. Mooie omgeving met bijzondere verrassingen

Vergeleken met de natuur op bovenwindse eilanden als Dominica valt de natuur van Bonaire misschien wat tegen. Zeker wanneer het vliegtuig de landing inzet lijk het op het eerste gezicht maar dor en droog. Toch maakt de diversiteit in de omgeving Bonaire mooi. Rij een rondje over het eiland en je komt unieke dingen tegen. Het ene moment rij je langs de zoutpannen, waar het water dankzij een bijzonder proces roze kleurt. Deze kleur steekt fotogeniek af tegen de azuurblauwe zee. Dan kom je langs slavenhuisjes die je een naar inkijkje geven in onze geschiedenis. Daarna dansen de gekleurde kites tegen de felle lucht. Dan staat er een Flamingo in het water. Vervolgens rij je langs de ruwe oostkust waar de golven hoog op slaan en je heel veel driftwood en aangespoelde spullen ziet. Enkele creatievelingen weten hier nog wat moois van te maken. Rij door naar de baai van Lac Cai en Lac Bay en kom door de mangrove. Helemaal in het Noorden van Bonaire tref je weer een totaal andere natuur. Hier zie je in het Nationale park veel cactus soorten, grotten met indianentekeningen, blow holes en ruige rotswanden. Af en toe afgewisseld met een ezel, geit of leguaan langs de weg. Kortom, Bonaire is uniek qua omgeving en weet je telkens weer te verrassen.

7. Unieke strand beleving

Bonaire staat niet bekend om haar kilometerslange hagelwitte stranden. Dan zijn andere Caribische bestemmingen als Anguilla, Barbuda, Antigua simpelweg mooier. Maar Bonaire heeft wel een fijne diversiteit aan strandjes met een uniek karakter. Neem een koelbox mee en ga na het duiken, snorkelen of surfen naar het strand om daar van de zonsondergang te genieten. Vaak ben je hier dan helemaal alleen. Een polar (lokaal biertje) in de hand en een burgertje op de grill en het feest is compleet. Met een beetje geluk zie je de Flamingo’s hun tocht naar Venezuela inzetten. Dat zijn momenten om nooit te vergeten. Ook tref je enkele prachtige kleine strandjes in het Nationale Park Washington Slagbaai. Of wat dacht je van het hagelwitte strand op het onbewoonde eiland Klein Bonaire!?

8. Relaxt verkeer

Net als de sfeer op het eiland is ook het verkeer relaxt. Raampje open, handje uit het raam en lekker de warme passaatwind door je haren. Het tempo komt hier niet boven de 80 km, er is een handjevol rotondes en geen enkel stoplicht.

9. Flamingo’s

Wat een fantastische beesten zijn het toch: Flamingo’s! Ze zijn niet voor niks nu een ware woon- en modetrend. Iedereen houdt van de roze vogels! En op Bonaire kom je ze regelmatig tegen. Soms staan ze met tientallen in het Gotomeer in Washington Slagbaai. Ook langs de weg naar het zuidelijke puntje van Bonaire worden ze vaak gezien.

10. Een stukje Nederland

Bonaire is sinds 10-10-10 een bijzondere gemeente van Nederland. Deze Nederlandse connectie is al jaren zichtbaar op het eiland. Zo wordt er volop Nederlands gesproken, je kunt er bitterballen en frikandellen eten onder een palmboom en in de supermarkt zie je de vertrouwde Hollandse merken.

Lees verder ...

Offerte aanvraag

Wat leuk dat je een offerte wilt aanvragen! Via het formulier hieronder kun je een aanvraag doen. Maar je kunt ons ook altijd bellen zodat we telefonisch de aanvraag kunnen doornemen.  Vul het formulier in of laat een reisexpert jou bellen om je wensen op te nemen. 

NIeuwsbrief

Altijd de laatste Caribische deals en het actuele nieuws!

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)