St. Eustatius

Gouden Rots

St. Eustatius is een klein bovenwinds eiland en is onderdeel van de Nederlandse Caribbean. Het is een rustig eiland met een schitterende natuur, mede dankzij de vulkanische oorsprong van het eiland. De bevolking is bijzonder vriendelijk en geven je een welkom gevoel in deze kleine gemeenschap. De onderwater wereld is schitterend en zeer divers:  stromingsduiken, wrakduiken, grote vis, kleine vis, vulkanische uitlopers die koraal vormen. Daar komt nog bij dat St. Eustatius een klein eiland is met een grote geschiedenis en daar zie je sporen nog van op het eiland. Zo had statia in een ver verleden de op een na grootste haven ter wereld. Een eiland vol verassingen.

  • Schitterende natuur op vulkanische grond
  • Duikbestemming met veel variatie aan duikspots
  • Rustige omgeving
  • Rijke geschiedenis
  • Vriendelijke bevolking

statia-ligging

Geschiedenis

Ook de geschiedenis van St. Eustatius of Statia, zoals het eiland onofficieel ook wel genoemd wordt, wijkt niet veel af van die van de overige eilanden van de Nederlandse Antillen. Echter op één belangrijk punt heeft Statia een geheel eigen, voorspoediger ontwikkeling doorgemaakt: in de 17e en 18e eeuw was St. Eustatius een belangrijk handelsknooppunt tussen het oude Europa en het nieuwe Amerika.

Jaarlijks werd de haven bezocht door duizenden schepen die voor veel economische bedrijvigheid zorgden en de destijds 20.000 (!) inwoners veel voorspoed bracht. Ter vergelijking: op dit moment telt Statia ongeveer 2700 inwoners. Dankzij de rijkdom in die voor Statia “gouden eeuwen” kreeg het eiland de bijnaam “The Golden Rock” (Gouden Rots). Overal op het eiland zie je deze boeiende geschiedenis terug. Bekijk de oude gebouwen, ruïnes of archeologische vondsten.

Wie meer te weten wil komen over dit mooie eiland en zijn interessante geschiedenis, kan terecht in de twee musea die Statia rijk is: het Simon Doncker Museum, dat gehuisvest is in één van de oudste gebouwen op het eiland en het Historisch Museum. Beide musea staan in Oranjestad en beschikken over een collectie archeologische vondsten en geven meer inzicht in het koloniale verleden en het pre-Columbiaanse tijdperk.

Duiken

Duikers komen ogen en tijd tekort om al de buitengewoon fraaie onderwaternatuur te ontdekken en te bewonderen: de mooiste koraalriffen, wrakken, veel zogenaamde “Pinnacles”, hard en zacht koraal, sponzen en natuurlijk een overdaad aan vissen in allerlei soorten en maten.

Op het eiland zijn drie goede duikscholen actief, die alle drie een compleet pakket diensten voor duikers aanbieden: alle gangbare (PADI) cursussen, bootduiken, duik- en snorkeltochten, verkoop en verhuur van alle duikbenodigdheden.

Natuur

St. Eustatius maakt onderdeel uit van de Bovenwindse Caribbean. Dit maakt de flora en fauna opvallend rijker dan de benedenwindse ABC-eilanden.   Daar komt nog bij dat St. Eustatius ontstaan dankzij een vulkaan. De vulkaan is vermoedelijk in het jaar 400 voor het laats actief geweest. In het zuidoosten van St. Eustatius vind je deze slapende vulkaan. Het maakt onderdeel uit van het Nationale Park de Quill. In dit park kun je wandelingen maken om de rijke natuur te ontdekken. Er is een bijzonder rijke flora en fauna. Je zult wandelen tussen o.a. tropische planten, enorme houten lianen, cacaobomen, fruitbomen en werp regelmatig een blik tussen de stenen. Grote kans dat je dan een kikker, spin of slang tegen zult komen. Wandel over de rand van de vulkaan of ga zelfs de krater in.

Reisverslagen

BON travel vindt het leuk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen, de ervaringen en nieuwe tips ten aanzien van de bestemmingen. Daarom zijn we altijd blij met de reisverslagen van de vakantiegangers. Lees hier enkele reisverslagen van St. Eustatius.

Reizen St. Eustatius

Accommodaties St. Eustatius

Neem contact met mij op

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op