De Caribbean

BON travel is gespecialiseerd in reizen naar het Caribisch gebied. Het gebied wordt ook wel Cariben, Caraïben of Caribbean genoemd. Kortweg wordt hiermee de eilanden rondom de Caribische zee bedoeld. Het gebied dankt zijn naam aan de oorspronkelijke bewoners; de Cariben, een indianenstam die op vele eilanden leefden ten tijde van de komst van de Europeanen. Overigens leefden er meer indianenstammen in de Caribbean.  

Bekende en grotere eilanden zoals Cuba, Jamaica en de Dominicaanse Republiek behoren tot dit gebied. Maar het Caribisch gebied bestaat ook uit meerdere kleinere pareltjes. Deze kleine eiland ten Zuid-Oosten van Puerto Rico worden ook wel onder verdeeld in de gebieden: de Leeward en Winward Islands. En ook de Benedenwindse Eilanden waar de ABC-eilanden onderdeel van uitmaken. 


Klimaat Caribbean

In het Caribische gebied geniet je het hele jaar door van een aangenaam klimaat. Het is er tropisch warm met gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 30 graden. De verschillende Caribische eilanden hebben wel een verschillend klimaat en zijn daarom ook zo divers qua landschap. Zo kennen de benedenwindse abc-eilanden een droog en warm klimaat, omdat de Aruba, Bonaire en Curaçao dicht bij de evenaar liggen. De bovenwindse eilanden worden af en toe verrast met een tropische regenbui en zijn daarmee ook veel groener. Zeker op de vulkanische eilanden. Op deze vulkanische eilanden heb je vaak hoge bergpieken die vaak gehuld worden in wolken. Het regent dan ook vaak plaatselijk rondom deze hogere delen van het eiland, in de dorpjes langs de kust of de stranden schijnt vaak gewoon de zon. Maar zoals je begrijpt. Een vochtig klimaat is perfect voor een schitterende flora en fauna. Je hebt dan ook prachtige regenwouden op deze eilanden. 

 

Geschiedenis van de Caribbean

De vier ontdekkingsreizen van Columbus hebben de grondslag gelegd voor de hedendaagse Caribbean. Christoffel Columbus, die voer onder de Spaanse vlag, dacht tijdens zijn eerste ontdekkingsreis Indië te hebben bereikt, dus doopte hij het gebied om tot West-Indië of De West. Deze naam werd gebruikt gedurende de koloniale tijd. Het was een kwestie van tijd totdat andere naties er lucht van kregen. 

De Hollanders (West-Indische Compagnie), de Britten en de Fransen hebben elkaar in de jaren daaropvolgend voortdurend de tent uitgevochten en aan eilandje-ruil gedaan. Ook de Zweden en de Denen deden daar eventjes aan mee.

De handelsroutes naar Europa voor schepen vol met koopwaar, kruiden, specerijen, goud en zilver werden een aantrekkelijk oord voor piraten. De piraten kaapten vaak in dienst van de verschillende naties. Een zwart randje aan de geschiedenis is het verplaatsen van een groot deel van de Afrikaanse bevolking naar de Caribische eilanden. Daar werden ze als slaaf te werk gesteld op de vele plantages. De huidige Caribbean worden hoofdzakelijk bewoond door afstammelingen van de Afrikaanse voorouders.

 

 

De Caribbean anno nu

Vandaag de dag tref je op de Caribische eilanden een mengelmoes aan van cultuur, taal, natuur en verschillende nationaliteiten. Er worden geen eilandjes meer veroverd, de tijden van kanonnen afschieten en forten bouwen liggen achter ons. Sommige eilanden zijn Frans, waar men croissants en stokbrood eet en wijn drinkt tijdens een potje jeu de boules. Andere eilanden zijn Brits, waar ze links rijden, thee drinken op z’n tijd en cricket spelen. En ja, op sommige Nederlandse eilanden kun je terecht voor een stel heerlijke bitterballen met uitzicht op kleurrijke Hollandse grachtenpanden. Kortom, welkom in onze schatkist; een bonte kralenketting vol unieke pareltjes. Ga je mee op ontdekkingstocht? Hier heb je alle Caribische eilanden overzichtelijk op een rij.

Caribbean Blog

laidback-spirit

Nieuw! Bonisland.nl voor het echte eilandgevoel!

Wij van BON travel houden van zee, strand en het ‘goede leven’! We hebben iets met het eilandgevoel. Het is een gevoel dat je niet in een paar woorden kunt omschrijven. Maar als je een paar eilanden hebt bezocht dan weet je het ook. Het is de laidback-dont-worry-houding van eilandbewoners, zand tussen je tenen, de wind door je haren. We zijn er verliefd op!

Lees verder »
Martinique

Wat maakt Martinique zo uniek?

Tussen de twee Engels-Caribische eilanden Dominica en St. Lucia ligt het Frans-Caribische Martinique. Een verscholen en opmerkelijk welgestelde wereld waar het massatoerisme nog niet heeft

Lees verder »

10 redenen om New York met de Caribbean te combineren

Een stedentrip New York combineren met een Caribische strandvakantie. Het kan bij BON travel. In dit blog geven we 10 redenen waarom je New York met de Caribbean wil combineren. Zo ontdek je dat de vliegverbindingen ideaal zijn. Zal duidelijk worden waarom het goed is voor lichaam en geest. En waarom het je vakantie zo uniek maakt.

Lees verder »
orkaanseizoen

10 vragen over orkanen in het Caribisch gebied

Regelmatig krijgen we de vraag: “Is het wel verstandig om naar het Caribisch gebied te reizen in verband met orkanen?” In dit blog proberen we een zo goed en eerlijk mogelijk beeld te geven omtrent depressies, stormen en orkanen. Wanneer het orkaanseizoen in de Caribbean? Hoe groot is de kans op een orkaan? Is er meer regen tijdens het orkaanseizoen? en meer.

Lees verder »

Sint-Eustatius; de Gouden Rots

Wie aan de Caribbean denkt, stelt zich parelwitte stranden, wuivende palmen en cocktails voor. Althans, zo dacht ik er over, totdat ik tien jaar geleden terecht kwam op Sint-Eustatius – Statia genoemd in de volksmond – en mijn complete aanname in een klap teniet werd gedaan. In negatieve zin? Absoluut niet, tot op de dag van vandaag is het mijn favoriete eiland en waan je je op Statia nog altijd in het verleden, mede omdat de tijd er stil lijkt te staan…

Lees verder »

Zodra ik een eiland aan de horizon zie, wil ik er heen, het werkt als een soort verslaving

Ik ben helemaal gek van eilandhoppen. Zodra ik in de Caribbean weer een eiland aan de horizon zie, wil ik er heen, wil ik het ontdekken, het werkt als een soort verslaving. Tot voor kort deed ik dit voornamelijk per vliegtuig. Dat is natuurlijk een snelle manier, echter kleven er ook nadelen aan. Je moet toch weer een aantal uur van tevoren op het vliegveld zijn en je sjouwt met je bagage heen en weer. 

Lees verder »

5 dingen die je kunt doen op Marie-Galante, Guadeloupe

Marie-Galante is een eiland dat onderdeel uitmaakt van de archipel Guadeloupe, een Frans overzees departement. Het eiland telt ongeveer 12.000 inwoners en de hoofdstad is Grand Bourg. Marie-Galante biedt niet alleen parelwitte zandstranden, wist je bijvoorbeeld dat er vroeger meer dan 100 windmolens verspreid over het eiland stonden? Het wordt ook wel eiland van de suiker genoemd. Bij uitstek geschikt als dagtrip vanuit Basse-Terre of Grande-Terre, maar Marie-Galante verdient meer dan dat. Ik vertel je over 5 dingen die je kunt ondernemen!

Lees verder »

10 redenen waarom Bonaire de ideale bestemming voor jouw duikvereniging is.

1. Bonaire is Diver’s Paradise. De slogan staat zelfs op het kenteken van de auto’s op Bonaire. Bonaire ademt “duiken”. De hele westkust van noord naar zuid ligt bezaaid met duikspots. Bijna alle accommodaties hebben spoelbakken. Er zijn meerdere top duikscholen op het eiland. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar dat zal blijken uit de rest van de 9 redenen.

Lees verder »

Duiken met een walvishaai, wanneer kan het?

Wil je duiken en de vriendelijke reus, de walvishaai ontmoeten, dan kan dit in duikwalhalla Belize. Elk jaar in de maanden maart, april, mei en juni komt de walvishaai naar het gebied rondom het Placencia Reef, rondom volle maan is Spawning, kortom voedsel in overvloed, waar de walvishaai van komt genieten.

Lees verder »

Alleen op St. Lucia; de Pitons en drive-in vulkaan Sulphur Springs

Een van de meest exclusieve eilanden in de Caribbean is toch wel Saint Lucia. De Pitons, twee vulkaanpieken, maken Saint Lucia karakteristiek, zijn een geliefd foto-object en onderdeel van het werelderfgoed van UNESCO. St. Lucia huisvest ook ’s werelds enige echte drive-in vulkaan Sulphur Springs. Ga je mee op ontdekkingstocht naar dit avontuurlijke eiland?

Lees verder »

Waar is de serie Death in Paradise opgenomen? Welk eiland is dat?

“Ik wil naar het eiland van die serie”, klonkt er laatst door de telefoon. Veel kijkers van de NPO serie Death in Paradise worden verliefd op het fictieve eilandje Saint-Marie. Death in Paradise is een luchtige misdaad serie over een typisch Engelse Inspecteur die geplaatst (of moeten we zeggen misplaatst?) wordt op het Caribische eiland Saint-Marie.

Lees verder »

De eerste verkenningstocht naar Twin Islands Antigua & Barbuda

In september was BON travel weer op ontdekkingsreis. En we hebben weer prachtige paradijsjes ontdekt! Onze reis ging onder andere langs de ‘Twin Islands’ Antigua & Barbuda. Via St. Maarten vlogen we met Liat Air naar Antigua. We landen op Antigua en vallen met onze neus in de boter. Wij wrijven nog in onze ogen vanwege de slaap, maar in de hoofdstad is het al een drukte van jewelste. Het is markt en de lokale bewoners zijn dan vroeg uit de veren om de meest verse ingrediënten te kopen. Voor elke type product is er een aparte markt: vismarkt, groente markt, fruit markt etc. Ben je gek op fotograferen?

Lees verder »

NIeuwsbrief

Altijd de laatste Caribische deals en het actuele nieuws!

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)