De Caribbean, een bonte kralenketting

Bestemmingen: St, Barth, Dominica, St. Maarten, Anguilla

Eens in de zoveel tijd gaat Bon travel terug naar haar bestemmingen, om ze nog verder te ontdekken. Dit keer gingen collega’s Eline & Frank naar de bovenwindse eilanden: St. Barth, Dominica, St. Maarten en Anguilla. Het bleek eens te meer: ‘het Caribische eiland’ bestaat niet. De Caribbean is een soort bonte kralenketting, waarbij elke parel een eigen karakter heeft.

’t Franse goede leven onder de Caribische zon: St. Barth

We starten onze reis op St. Barth. Of wanneer we in beeldspraak blijven spreken: de glimmende opgepoetste blikkende in de zon schitterende parel van de ketting. Op het Franse St. Barth geniet men in stijl. Hier eet je tournedos rossini, tongstrelende sushi op het strand, pizza met truffel in een strandtent of ceviche gemaakt door een franse chefkok. En daarbij kies je van de wijnkaart een heerlijke fles, variërend van 25 euro tot over 8.000 euro. Knik dus niet gewoon beleefd ja wanneer de garçon vraagt of je de ‘Richebourg Grand Cru’ bedoelde, terwijl je eigenlijk de ‘Richebourg Sans Cru’ wilde bestellen. En kijk er even op toe wanneer je kinderen een ijsje bestellen dat ze niet een fles Magnum op je kamernummer laten zetten ;).

P1000230 2

St. Barth, of zullen we zeggen Saint-Barthélemy want dat klinkt nog mooier, bestaat uit meerdere steile groene heuvels. Goed geklede Françaises rijden met blinkende Mini Coopers door het heuvellandschap over de smalle kronkelende wegen. Af en toe voelt het alsof je in een achtbaan zit, zo sterk hellend en kronkelend. Onder aan de heuvel eindigt de weg steevast in een prachtige baai met palmbomen en een wit zandstrand. Op de heuvelzijde bij de baaien liggen vaak de resorts verscholen. Je geniet zo van veel privacy. Vanuit je infinitypool kijk je dan zo uit over het eiland en de zee. Zo ook bij Hotel le Village waar wij verbleven. Deze accommodatie bieden we al sinds het begin met veel succes aan. En nu konden we zelf weer ervaren waarom. De ligging in St. Jean is ideaal. Deze plaats ligt centraal op het eiland en je hebt er een ruime keuze uit betaalbare en minder betaalbare restaurants. Le village bestaat uit meerdere sfeervolle villa’s met een prachtig uitzicht over de baai van St. Jean. Er is een spa, fitness, infinitypool en restaurant, hier ontbijt je ’s ochtends een ‘pain au chocolat’ of een croissant.

P1000115 3

Op de stranden tref je meestal slechts een handjevol andere mensen. Meestal kun je hier terecht voor een goede lunch of cocktail in een van de strandtenten. Op dit soort ontdekkingsreizen hebben we vaak een druk programma… en dan is het lastig om uit je loungestoel te komen, wanneer je na een heerlijke lunch onderuit gezakt naar een Chill Out muziekje luistert, terwijl de Caribische zon over het zeewater schittert. Dit overkwam ons bij Do Brasil op het strand van Shell Beach, gelegen vlakbij Gustavia.

P1000245

Een ander moment waar wij graag ons strandlaken hadden uitgespreid om de rest van de dag daar te relaxen, was op het strand van Colombier. In de ochtend wandelden we langs een mooi kustpad in een half uur naar het na genoeg verlaten strand van Colombier. Samen met twee zwemmers en een paar dobberende zeiljachten genoten we van deze ultieme plek om de dag te beginnen.

P1000235 2

Stel je bij de hoofdstad Gustavia geen bruisende metropool voor maar eerder een haven plaatsje aan de Cote D’azure. Hier tref je winkels van merken als Cartier, Louis Vuitton, Hermes en ook diverse boutique winkeltjes met zomerjurkjes vol kleurrijke prints of mooie horloges. De haven van Gustavia ligt vol met enkele mega-jachten. Toen wij naar het strand Shell Beach wilden wandelen kwamen wij per ongeluk uit bovenop een fort, vanaf hier heb je een super uitzicht over de stad.

P1000267 1

Het zal je na bovenstaande vast niet verwonderen dat de Rich & Famous regelmatig op dit eiland te vinden zijn. Toch zal iedereen die van het Franse goede leven houdt zich thuis voelen op dit eiland. Wie hier niet met een dikke portemonnee aan land komt, zal hier evengoed een toptijd beleven. Op het eiland hangt een hele ongedwongen laid-back sfeer. Je kunt het ‘zo gek maken’ als dat je wil. St. Barth is ook de perfecte plek om samen met je geliefde je huwelijk te vieren.

Nature Island & Outdoor Paradise: Dominica

Wie ons op St. Barth zag inchecken met een fel oranje wandelrugzak zal misschien een paar wenkbrauwen hoog hebben opgetrokken. En ook de inhoud: waaronder een paar hikingboots, sportshirts, afritsbroeken, zakmes, energiebars en regenjack, vielen op St. Barth behoorlijk uit de toon. Maar zodra je na een uur vliegen de daling inzet op Nature Island Dominica dan weet je weer waarom je het hebt meegenomen. Je bent geland op Outdoor Paradise! Op het vliegveld daal je tussen de hoge groene bergen met dichtbegroeide jungle.

P1010071

Een groter contrast met St. Barth kun je je niet voorstellen. St. Barth een luxe Europees eiland met uit Frankrijk geïmporteerde delicatessen, waar niets te gek is en je een beetje zou kunnen gaan zweven. Eenmaal op Dominica sta je letterlijk weer met je voeten op aarde. En dan ook dichterbij de aarde dan je ooit hebt gevoeld! Over dit eiland stromen 365 rivieren, 9 actieve vulkanen, kokende meren, zwaveldampen komen uit de bodem omhoog, tropische regenwouden zijn dicht begroeid, de bergpieken zijn hoog, zwarte stranden, walvissen zwemmen door kilometers diepe zeeën rondom het eiland en overal groeit fruit. Elke pit of kokosnoot die je hier op de grond laat vallen groeit binnen no-time uit tot een boom, zo vruchtbaar is het eiland. Toen Columbus het eiland ontdekte noemde hij het Dominica, naar Zondag in Latijn: “het eiland dat op zondag geboren is”. Het gezegde gaat ook dat Columbus alleen Dominica nog zou herkennen wanneer hij terug zou keren naar de Caribbean. Wij denken het ook, Dominica is puur, echt en natuur.

P1000777 2

Wanneer we in de namiddag aankomen op Dominica en langs de kust naar de eerste accommodatie rijden, zien we regelmatig mannen met een machete naast de weg lopen. Kinderen krijgen hier na hun pubertijd een machete om fruit te kunnen plukken en zichzelf een weg te banen door het regenwoud. Wanneer we Lily’s Eco Guesthouse bezoeken en we Lily ontmoeten zien we hier het resultaat van. Met de grootste eenvoud haalt hij een kokosnoot uit de boom en pelt deze. Binnen enkele tellen drinken we heerlijk kokoswater.

Tijdens onze reis proberen we alle hoeken van Dominica te ontdekken. We zijn er een week, maar zelfs in twee weken zouden we nog niet alles kunnen zien. We starten in het Noorden. We wandelen het een na laatste deel van de 185 kilometer lange hikingtrail Waitukubuli. Een prachtige wandeling startende op de rand van een vulkanische krater, dwars door de regenwouden en langs de noordkust. Onderweg komen we van alles tegen: Mega bomen met een diameter van twee meter met tarzanlianen eraan, bananenbomen, mangobomen en honderden verschillende planten die je in Nederland alleen bij de betere tuincentra treft. Je kunt de trail goed zelfstandig bewandelen, de paden zijn heel goed aangegeven en er leven geen gevaarlijke dieren op Dominica. Deze wandeling stond te boeken als gemiddeld zwaar. Het is een aanduiding die ook echt wel klopt zo ontdekken we later tijdens de wandeling naar de beroemde Boiling Lake. Het is dan ook ons advies om de aanduidingen niet te lichtzinnig op te vatten. We verbleven in het Noorden bij The Champs waar twee vriendelijke Nederlandse eigenaren (Hans en Lies) je graag wegwijs maken op Dominica. Ook het goede bijbehorende restaurant is uniek op Dominica.

P1000491

Wanneer je in het Noorden verblijft is ook stukje varen over de Indian River een absolute must. Ook al weet je dat het toeristisch is, voelt het niet zo. Wij gingen samen met Gregory op pad en waren de enige in de boot en hoefden ook de rivier met niemand anders te delen. Gregory is een echte natuurliefhebber en kenner met een ‘Rasta Way of Life’. Ook al komt hij buitengewoon relaxed over, niets ontgaat het scherp getrainde oog van Gregory.  Als er iets in de Mangrove zit dan ziet hij het. De boottocht is prachtig en heel ontspannen. Zeker vlak voor zonsondergang is het licht prachtig en krijgen de kronkelende boomstammen een mystieke gloed over zich heen. Al roeiend, met een frequentie van 1 slag per minuut, geeft hij een mini college over het leven. Met tussendoor een sterk verhaal: Zo hangt er halverwege een skelet (blijven hangen na de filmopnames van de Pirates of the Caribbean?). Het zou een Tsjech zijn die weigerde te betalen voor de boottocht.

P1000539

Daarna vertrekken we richting de westkust. Hier is het opvallend veel koeler. Hier tref je Dominica op z’n ruigst. De ruige Atlantische zee komt hier aan land op de pikzwarte vulkanische stranden en de wind heeft het regenwoud op bergen langs de kust zijn opvallende vorm gegeven. We verbleven bij Rosalie Bay wat aan zo’n prachtig strand ligt.

Vanaf hier gingen we op pad naar de Boiling Lake, het mooiste en een na grootste kokende meer ter wereld. De dagen voorafgaand aan de hike hadden we al her en der geïnformeerd naar de hike. De reacties varieerden van: “Prachtig maar eens en nooit meer, het is het waard, ik had dagenlang spierpijn, doe het op je laatste dag tot ‘als je van natuur houdt dan is het te doen’. We vertrokken met bevende knietjes en kwamen met zere knietjes terug. Maar jeetje, het is het inderdaad wel waard. Het was absoluut een van de mooiste wandelingen die we ooit gelopen hebben. Het was zo’n 7 uur wandelen, 600 meter hoogte verschil, 20 kilometer afstand en over lastig terrein. De wandeling start in het regenwoud en langzaam maar zeker stijg je totdat je op een hoge bergtop zit vanwaar je een 360 graden uitzicht hebt over het eiland en de caribische zee en de atlantische zee. Deze klim viel ons qua long inhoud conditie eigenlijk mee.

P1000907

We hoefden niet hijgend en puffend omhoog, maar je beseft dat met name de terugweg een aanslag op je gewrichten zal worden. Het pad bestaat namelijk grotendeels uit flinke op natuurlijke wijze aangelegde traptreden. Vanaf het hoogste punt daal je door een rotsige kloof af naar de Valley of Desolation. In deze actieve vulkanische vallei komen de stinkende zwaveldampen uit de bodem omhoog. Het vulkanische gesteente kent hier alle kleuren van de regenboog en de rivieren kunnen gloeiend heet zijn. Een prachtige desolate omgeving. In de verte zie je de dampen van het kokende meer al achter de berg omhoog komen. Het Boiling Lake is echt een bizarre plek op aarde. Het water in het meer kookt heftig, je beseft dat het binnenste van de aarde hier naar buiten komt. Een absolute aanrader voor iedereen met een portie doorzettingsvermogen en een goed stel knieën en enkels.

P1000970

De laatste nachten verbleven we midden in de regenwouden bij La Bou Cottages. Wat een magische plek! La Bou is helemaal zelfvoorzienend. In de buitenkeuken grill je ananassen uit eigen tuin, douchen doe je buiten onder zelf opgevangen regenwater. Wie thuis een ambient wake-up light wekker met regenwoud geluiden heeft, zal eenmaal thuis een nieuwe wekker moeten aanschaffen: hier slaap je namelijk onder het bijna oorverdovende geluid van het regenwoud. ’s Avonds zorgen de vliegende felgroen lichtgevende kevers voor extra sfeer. Ook al heeft het niks extra’s nodig want het geheel is heel sfeervol ingericht. Een top ervaring om hier een paar dagen midden in de regenwouden te kunnen verblijven.

P1010087 1

De laatste dag op Dominica zijn we met het Anchorage resort op zoek gegaan naar de walvissen die regelmatig bij Dominica zwemmen. Een familie zwemt altijd door de diepe zeeën in de Straat van Guadeloupe. Met de stille Catamaran en vernuftig materiaal aan boord wist de crew ze op te sporen. De walvissen worden rustig benaderd en slechts een paar keer in de week. We hebben er dit keer drie mogen zien. Een hele bijzondere ervaring. Daarbij hadden we nog eens een schitterend uitzicht op het eiland waar we zoveel bijzondere dingen hebben ervaren. Met een goede rumpunch werd het succes gevierd.

Culinaire hoofdstad en perfecte hub, St. Maarten

Vanaf Dominica vliegen we voor de derde keer deze reis naar St. Maarten. Dit eiland is de perfecte hub binnen de Caribbean. En is ook de perfecte plek om tijdens je combinatiereis een paar dagen door te brengen. St. Maarten heeft enkele geweldige stranden. Wij waren hier nu slechts voor een kort bliksembezoek. St. Maarten heeft stranden in alle soorten en maten.

P1010161

Zo is Orient Bay een breed en lang strand vol met watersport vertier. Dit strand is ideaal om met kinderen naar toe te gaan. We verbleven hier in het sfeervolle La Plantation op het Franse deel van St. Maarten aan de voet van het brede strand. In deze baai heb je een ruime keuze uit diverse leuke strandtenten en je hebt hier verschillende watersport mogelijkheden. Je kunt op St. Maarten net als op St. Barth heerlijk uit eten wanneer je de goede adresjes weet. Overdag gingen we in Orient Bay lunchen op het strand, ’s avonds zijn de meeste strandtenten gesloten en kun je heerlijk uit eten op een pleintje vlakbij het strand. Hier hangt ’s avonds de sfeer van een pleintje in een Frans stadje. In Orient Bay vind je echt de Franse sfeer zoals je die aan de Atlantische kuststreek ook verwacht. Loop je van de Plantation naar het strand dan kom je langs de Pharmacie, De petit Bistro, De Boulangerie en in het Petite Casino heeft het bekende franse assortiment.

We bezoeken tijdens ons bliksembezoek ook de Franse baai genaamd Grand Case. Het is de ideale baai voor culinaire rustzoekers. Aan het strand van Grand Case liggen meerdere restaurants van top niveau. Hier kun je elke avond een nieuw restaurant uitproberen. Tijdens ons bezoek hebben we enkele leuke nieuwe kleinschalige en luxe resorts / hotels in deze baai gevonden. Je ziet ze binnenkort online!

Het Strand, Anguilla

Onze ontdekkingsreis eindigt met een dag op Anguilla. We hebben een nieuwe ferry naar Anguilla uitgeprobeerd. Met een Carib biertje in de hand en de wind door onze haren zien we St. Maarten langzaam kleiner worden en als we over ons schouder kijken dan zijn we er al! Vier jaar geleden kwamen we hier voor het eerst en zo op het eerste gezicht is er weinig veranderd. En ook de sfeer op het eiland blijkt nog altijd hetzelfde.

P1010203

‘Tranquility Wrapped in Blue’, deze slogan van Anguilla past nog altijd als een bus. Anguilla is een van de meest relaxte eilanden van de Caribbean. Het staat bekend om haar prachtige witte zandstranden. Naar Anguilla ga je dan ook vooral om te ontspannen. Het is daarom ook de perfecte afsluiter van je reis. Op Anguilla zetel je jezelf onder een parasol op een strandbed met een goed boek of een goed muziekje. Tussendoor kun je even afkoelen in de Caribische zee of haal je een rumpunch. Dat zijn de hoofdzakelijke activiteiten op Anguilla. En dat is heerlijk, want zo kun je de gebeurtenissen van de afgelopen reis rustig verwerken en kom je totaal ontspannen weer thuis.

Lees verder ...

Offerte aanvraag

Wat leuk dat je een offerte wilt aanvragen! Via het formulier hieronder kun je een aanvraag doen. Maar je kunt ons ook altijd bellen zodat we telefonisch de aanvraag kunnen doornemen.  Vul het formulier in of laat een reisexpert jou bellen om je wensen op te nemen. 

NIeuwsbrief

Altijd de laatste Caribische deals en het actuele nieuws!

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)