Vandaag is alles anders…

Vandaag is alles anders…

Mooie plaatjes van gekleurde huizen, palmbomen en de altijd azuurblauwe Caribische zee. We delen ze graag. Vandaag is helaas alles anders.

Irma, de storm van de buitencategorie die we al een paar dagen angstvallig op de radar volgen, komt vanmorgen 7h als eerste aan land op Barbuda. En vervolgens raast de orkaan verder over de eilanden St. Barth, St. Maarten, Anguilla, Saba, St. Eustatius en de Britse Maagdeneilanden. Al de hele dag leven we op kantoor intens mee met de gebeurtenissen op de door ons zo geliefde eilanden. Gelukkig zijn de klanten van Bon Travel veilig, maar we vrezen voor de eilanden en hun bewoners. Op afstand proberen we op de hoogte te blijven. Maar in de loop van de dag gaat alles op zwart: lokale radio’s, webcams, geen internet en telefonisch contact. 

Nu druppelen langzaam de eerste beelden binnen en wordt de verwoesting die Irma heeft aangericht beetje bij beetje duidelijk. We leven intens mee met alle bewoners en partners op de eilanden. We zullen de komende tijd de situatie in de gaten houden en vertrouwen op de veerkracht van de mensen op de eilanden. We hopen dat het Caribische zonnetje weer gaat schijnen.

 

Update: 7 september 

Een dag nadat orkaan Irma over de Caribische bovenwindse eiland heeft geraasd, wordt steeds verder duidelijk hoe verwoestend Irma is geweest. De schade lijkt enorm.

Gisteravond werd duidelijk dat het eiland Barbuda zwaar getroffen is. Dit eiland wordt ook wel de Twin Sister van Antigua genoemd en wordt vaak in een adem genoemd met Antigua. Het eiland Barbuda ligt op een redelijke afstand van Antigua. Waar Antigua redelijk gespaard lijkt te zijn kreeg haar tweelingzusje de volle laag. Maar liefst 90% van de bouwstructuren op dit eiland lijken te zijn verwoest. Ook St. Barth, St. Maarten, Anguilla en de BVI’s lagen op directe koers van de ongekende storm. Uit de persconferentie van 11 uur vanmorgen blijkt dat het nog onduidelijk is hoeveel slachtoffers er zijn. Gelukkig lijkt de schade op Saba en St. Eustatius vooralsnog beperkt.

Communicatie met de eilanden is zo goed als onmogelijk, merken ook wij. De beelden die ons via diverse kanalen bereiken proberen we zo goed als mogelijk te plaatsen en te filteren. Veel van het beeldmateriaal dat via de (sociale) media wordt verspreid correspondeert niet met de aangeduide locatie. Irma is een orkaan van de buitencategorie, zoals die nog niet eerder waargenomen is. Er zijn windsnelheden boven de 300 km per uur waargenomen en ook hebben hoge golven ogenschijnlijk de havenplaatsen overspoelt. Nog altijd zijn er bepaalde regio’s waar we niet tot nauwelijks een beeld van hebben, zoals het eiland Anguilla, de BVI, Grand Case en Orient Bay (St. Martin) of de boulevard van Philipsburg (St. Maarten).

Op zowel St. Maarten (Nederlandse en Franse deel) en St. Barth is de stroomvoorziening uitgevallen. De eerste voorzichtige voorspelling van de Franse regering is dat het enkele weken kan duren voordat deze is hersteld. Er is heel sporadisch communicatie mogelijk van vaste lijn verbindingen, maar wie heeft er tegenwoordig nog een telefoon die zonder stroom kan werken? Dit is de hoofdreden dat er zeer weinig nieuws naar buiten komt.

Op dit moment (14h) is Mr. Zeeland bij St. Maarten aangekomen. Aan boord zijn eerste noodgoederen, zoals een waterfabriek, medicijnen, een helikopter en een bulldozer. Doel is om de start en landingsbaan zo snel mogelijk operationeel te maken. Later vandaag zal vanaf vliegveld Eindhoven een DC-10 van de Luchtmacht en een C130 naar Curaçao vliegen. Er zal een luchtbrug worden opgezet tussen Eindhoven – Curaçao, waarbij de C130 tussen Curaçao en St. Maarten zal gaan vliegen. De Fransen zullen vanaf Guadeloupe een luchtbrug opzetten, om zo het Franse deel van St. Maarten en St. Barth te kunnen helpen. Daarnaast zal EDF (elektriciteit) grote generatoren naar het eiland gaan vervoeren.

Waar mogelijk zullen wij de eilanden steunen. Het doet ons goed te merken dat ook de klanten van Bon Travel zo begaan zijn met de eilanden. Ook is het goed om te horen dat de Nederlandse en Franse overheid hun handen ineen slaan om de hulp op gang te brengen. De Nederlandse mariniers komen vandaag aan op Sint Maarten om daar zeer belangrijk werk te gaan verzetten. We wensen ze daar veel succes bij. Het Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor hulp aan de slachtoffers van orkaan Irma. We hebben alle vertrouwen in de veerkracht van de eilandbewoners en hopen binnenkort hun altijd stralende glimlach weer te mogen zien.

Offerte aanvraag

Wat leuk dat je een offerte wilt aanvragen! Via het formulier hieronder kun je een aanvraag doen. Maar je kunt ons ook altijd bellen zodat we telefonisch de aanvraag kunnen doornemen.  Vul het formulier in of laat een reisexpert jou bellen om je wensen op te nemen. 

NIeuwsbrief

Altijd de laatste Caribische deals en het actuele nieuws!

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)