Dominica, een onontdekt eiland in het Caribisch gebied. Puur natuur!

Dominica, een onontdekt eiland in het Caribisch gebied. Puur natuur!

Als je mensen vertelt dat je naar Dominica gaat. Krijg je vaak een reactie in de trant van. Oja, daar ben ik ook eens geweest of ja daar woont mijn tante. Ietwat sceptisch vraag ik dan of het echt om Do-Mi-NEE-ka gaat. Of dat ze het misschien toch de Dominicaanse Republiek hebben. 9 van de 10 keer ging het inderdaad over de eveneens Caribische Dominicaanse. Als iemand het toch werkelijk over Dominica heeft dan volgt er meestal een betekenisvolle verliefde blik. Ja ik bedoel echt Dominica. Dominica is een verborgen eiland in het Caribisch gebied. Christopher Columbus ontdekte Dominica op zondag 3 november 1493. En daar dankt het eiland haar naam aan (Latijn Dies Dominica). Het gezegde gaat dat als Columbus nu naar de Caribbean zou terug keren, hij dit eiland, als enige nog zou herkennen. Het is zo puur natuur, ongerept en authentiek.

Dominca is in het verleden meermaals bestuurd door Franse en Engelsen. Uiteindelijk werd het een kolonie van de de Engels. Intussen in het eiland 40 jaar onafhankelijk maar nog steeds onderdeel van de Commonwealth. De officiële taal op Dominica is Engels. Men spreekt er ook creools, handig om met haar franse buureilanden te communiceren. 

Nature Island, Dominica is puur en ongerept

Dominica is een ongelooflijk puur en ongerept eiland. Op geen andere bestemming voelde ik me zo dichtbij de natuur als op Dominica. Of het moet IJsland geweest zijn. Beide eilanden ademen natuur. Het water is zo zuiver dat je het zo uit de rivier kunt drinken. En de lucht die je inademt is puur, want de eerste fabriek staat duizenden kilometers ver weg. Je vindt er 365 rivieren, smalle stroompjes, meren, watervallen, bergpieken en actieve vulkanen. Er is dichtbegroeide jungle vol met avontuur en er zijn spannende nevelwouden waar je prachtige wandelingen kunt maken. Dominica eiland heeft meerdere vulkanen waarvan een paar slapend. Dominica heeft hoge bergpieken die opdoemen uit de Caribische zee. Rondom de bergpieken hangen vaak mystieke wolkenslierten. Soms wordt het landschap daardoor bijna sprookjesachtig. Het vulkanische Boeri Lake en lijkt soms regelrecht uit de mythische verhalen van lochness te komen. De mysterieuze authentieke schoonheid van Dominica is trouwens ook de makers van de kaskraker “The Pirates of the Caribbean” opgevallen. Ze filmden meerdere scenes op Dominica

Hoe avontuurlijk ga je het maken op Nature Island?

Hiken op Dominica is een unieke belevenis. Er zijn ontzettend veel paden aangelegd, die je naar de ongerepte groene natuur brengen. Je kiest zelf hoe avontuurlijk, intensief en indrukwekkend je het wilt gaan maken. Je wandelt door kloven, valleien, het compacte vochtige regenwoud. Langs ruisende rivieren, naar immense watervallen, naar natuurlijke bronnen, bubbelende modderbaden. Er zijn prachtige watervallen waar je naar toe kunt wandelen. Zo zijn er korte wandelingen mogelijk naar The Emerald Pools, een natuurlijk zwembad in het regenwoud. Of ga naar de Trafalgar Falls, twee reusachtige watervallen vlak naast elkaar. Deze wandelingen zijn prima binnen een klein uurtje te doen.

Echte avonturiers kunnen zich wagen aan de Waitukubuli trail. Van Noord naar Zuid loopt deze 185 kilometer lange trail, dwars door de woeste natuur. Ieder segment laat je een nieuw stukje Dominica zien. Of maak een pittige wandeling naar The boiling lake en The valley of desolation. Combineer twee absolute ‘hotspots’ van Dominica. In het Nationale Park Morne Trois Pitons vind je het op een na grootste kokende meer ter wereld, The Boiling Lake. Het is een pittige wandeling van een paar uur om er te komen maar de beloning is groot. Eerder schreef ik al eens een blog over deze wandeling. 

Onderweg kom je door The Valley Of Desolation, misschien wel het ruigste stukje Dominica. In deze vallei tussen de hoge bergpieken komt letterlijk het binnenste van de aarde naar buiten. Stinkende zwaveldampen komen uit de grond omhoog, modder borrelt op en je moet uitkijken waar je loopt want de rivier is hier op sommige plekken kokend heet. De vulkanische stenen hebben alle kleuren van de regenboog.

Outdoor Paradise

Dominica wordt ook wel land of rivers genoemd. En dat is niet zonder reden.. In de binnenlanden hangen rondom  de bergpieken vaak wolken die plaatselijke tropische  regenbuien mee brengen. Dit resulteert in 365 rivieren die over het eiland stromen. Hiervan zijn sommige beekjes en andere woeste rivieren door diepe kloven. Ook hier kun je je lol op. Ga canyoningen en vol het pad van de rivier naar beneden. Laat je meevoeren door het stromende water, spring in een diepe poel en ga abseilen van een waterval.

En ook op zee is er veel te beleven. Zo zwemmen er rondom Dominica diverse walvissoorten. Vooral de potvis wordt er regelmatig gezien. Er worden een paar keer per week boottochten georganiseerd om deze prachtige dieren te kunnen spotten. Je hebt zo’n 90% kans om een walvis te zien.

Of ga duiken, ook dat kun je heel goed doen op Dominica. Vooral in het noorden en zuiden. Het is ook leuk om bij Champagne Reef te gaan snorkelen. Hier komen vulkanische bubbels omhoog uit de bodem. Ik heb dit ook samen met een gids gedaan. Het was een hele vreemde gewaarwording. Overal kwamen kleine belletjes met lucht uit de bodem ophoog. Het was echt alsof je in een glas Champagne aan het snorkelen was. En dat samen met allerlei tropische visjes, dat wat een prachtig gezicht. De gids stak op een gegeven moment ook de snorkel in het zand. Hij gebaarde dat ik mijn hand moest uitsteken. Ineens had ik een warm, bijna heet hoopje zand op mijn hand. Bizar. Zoals ik al eerder zei, ik voelde me zo dicht bij de natuur op Dominica. 

Mango’s op je dak

Omdat het eiland is ontstaan uit vulkanische activiteit heeft het ook een zeer vruchtbare grond. Er staan dan ook ontzettend veel fruitbomen op Dominica. Na de laatste hap van het fruit gooi je de pit terug in het woud. En er zal weer een nieuwe boom groeien voor de volgende voorbijganger. Ik was zelf tijdens het mango seizoen op Dominica. En dat heb ik geweten. De mango’s vlogen me bijna letterlijk om de oren. Zo verbleef ik in een eco lodge midden in het regenwoud. ’s nachts werd ik wakker van een paar oorverdovende knallen. De volgende ochtend vond ik pas de verklaring. Het waren mango’s die op het metalen dak kletterden. Ineens viel het me op dat rondom het huisje mega veel mango’s lagen. Het was een vreemde gewaarwording. Ik kwam tot de schokkende ontdekking dat ik de mango op het eerste oog niet herkend had. Natuurlijk groeien ze niet gehuld in plastic en met (duur) prijslabel. Mijn ontbijtje lag hier gewoon voor het oprapen. De rest van de week keek ik met herziene blik naar de natuur om me heen. Ineens herken je van alles. Een Avocado! En ow groeit een ananas zo?

Machetes om fruit te plukken en kokosnoten te hakken

De natuur is voor de bewoners op Dominica haar grootste vriend. Heb je last van een kwaaltje? ‘Just call granny’, die weet wel van welk plantje je thee kan trekken of heeft een zelf gemaakt extract. De jeugd krijgt, zodra ze oud genoeg zijn, een machete om daarmee zelf fruit te kunnen plukken. De sterke band met de natuur en hun visie op de wereld kan je tijdens een bezoek aan Dominica een prachtig lesje levensfilosofie geven.

Offerte aanvraag

Wat leuk dat je een offerte wilt aanvragen! Via het formulier hieronder kun je een aanvraag doen. Maar je kunt ons ook altijd bellen zodat we telefonisch de aanvraag kunnen doornemen.  Vul het formulier in of laat een reisexpert jou bellen om je wensen op te nemen. 

NIeuwsbrief

Altijd de laatste Caribische deals en het actuele nieuws!

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)