Once a Visitor Always a Friend
Nature’s little Sectret
Bon Bini, beleef het zelf
The Nature Island
Coming Soon
Il y a Tant d’Îles en Elles
Martinique Magnifique
The Unspoiled Queen
L’art D’être Une Île
The Golden Rock
Once the Vacation, Twice the Fun
Let Her Inspire You
The Caribbean you’re looking for
Twin-Islands
Deze combinatiereis brengt je naar alle eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk, ook wel de parels van ons koninkrijk genoemd. Bezoek Aruba, Curaçao, Bonaire, St. Maarten, Saba en St. Eustatius en ontdek de verschillende culturen. Aruba met zijn oogverblindende witte zandstranden, levendig Curaçao met de mooie baaien en het kleurrijke monumentale Willemstad, Bonaire met de serene rust, flamingo’s en mooie natuur. Maar wat dacht je van het groene en veelzijdige St. Maarten, het met tropisch regenwoud begroeide Saba en het levende geschiedenisboek St. Eustatius?
BON travel biedt deze tot de verbeelding sprekende reis naar de ABC-eilanden en de SSS-eilanden als standaard aan, maar je mag natuurlijk alles laten aanpassen op basis van je wensen. Verblijf bijvoorbeeld op Aruba langer, een aantal nachten minder op Curaçao of juist weer wat langer op St. Maarten, dan kunnen wij dit voor je organiseren. De combinatiereis ‘Caribisch deel van het Koninkrijk’ is helemaal op maat samen te stellen. De volgorde van de eilanden, maar ook de resorts waar je zou willen verblijven. De hieronder omschreven reis is dan ook slechts een voorbeeld, de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Neem dan ook contact met ons op voor jullie ultieme vakantie. BON travel raadt de onderstaande volgorde aan omdat dit het beste aansluit qua vliegroutes. De contrasten tijdens deze reis kunnen bijna niet groter zijn, daarom is het juist zo leuk om te starten op de Benedenwindse ABC-eilanden en te eindigen op de Bovenwindse SSS-eilanden.
Je start de reis op Aruba. Aruba heeft sinds 1986 een aparte status binnen ons koninkrijk, het eiland trad dat jaar uit de (voormalige) Nederlandse Antillen en werd sindsdien het derde zelfstandige land (naast Nederland en de Nederlandse Antillen) binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba deelt Buitenlandse Zaken en Defensie met het koninkrijk, maar interne zaken zoals beleid, wetgeving en valuta regelt het eiland zelf. De vriendelijke bevolking van Aruba telt ongeveer 110.000 inwoners en is een smeltkroes van diverse nationaliteiten. Dit is onder andere te merken aan de vier verschillende talen die er gesproken worden, zoals het Nederlands, Papiamento, Engels en Spaans.
Aruba heeft een gezonde economie dankzij het toerisme en een goed onderwijssysteem. Hierdoor is er een laag werkeloosheidspercentage en maakt dit Aruba tot een van de gelukkigste landen in de wereld. Het eiland spreekt natuurlijk ontzettend tot de verbeelding vanwege de kilometerslange parelwitte zandstranden en het altijd bruisende Palm Beach met de kolossale hotels. Aruba is een levendig eiland waar je naast een heerlijke strandvakantie ook genoeg andere dingen kunt doen. Bezoek bijvoorbeeld eens de historische plekjes in Oranjestad met o.a. het imposante Fort Zoutman met historisch museum, of maak een tour naar de voormalige goudmijn aan de oostkust van het eiland.
Een heerlijk en ontspannen begin van je vakantie. Je wordt bij aankomst per transfer naar de accommodatie gebracht. Amsterdam Manor Beach Resort ligt op slechts een paar stappen van het prachtige strand van Eagle Beach. Je verblijft hier in een standaard studio.
Na het bruisende Aruba is het slechts een korte hop verder naar Curaçao. Curaçao is sinds 2010 een zelfstandig land in het Koninkrijk der Nederlanden. De vele kleurrijke, rijkelijk versierde classicistische historische panden in hoofdstad Willemstad, met de wereldberoemde Handelskade, zijn architectonisch een knap staaltje Hollands meesterwerk. Maar waarom zijn die panden allemaal zo kleurrijk? Vroeger waren al de panden wit gepleisterd. Er was echter een probleem, de zon schijnt bijna 365 dagen per jaar op Curaçao. Het felle zonlicht weerkaatste op de witte panden en dit zorgde ervoor dat men er door verblind werd. Om die reden werd besloten de panden een kleurtje te geven, zodat het niet langer meer pijn deed aan de ogen overdag.
Dit eiland van het Caribisch deel van het Koninkrijk kent een roerige geschiedenis. Curaçao viel in verschillende handen, maar de Nederlanders wisten het eiland uiteindelijk strategisch op de kaart te zetten. Zo benutten de Hollanders de natuurlijke haven Schottegat en werd het eiland een belangrijke uitvalsbasis van de West Indische Compagnie. Verspreid over het eiland tref je tal van voormalige plantagehuizen, ook wel landhuizen genoemd. De Nederlanders hebben ook een behoorlijk aantal forten gebouwd op het eiland, waaronder het beroemde Fort Amsterdam waar nu de regering gevestigd zit, Fort Nassau en Fort Beekenburg.
Een korte tussenvlucht brengt jullie van Aruba naar Curaçao. Nadat een transfer jullie van de luchthaven naar de accommodatie heeft gebracht, is het tijd voor wat meer actie. Curaçao heeft namelijk genoeg te bieden; van strandjes ontdekken in een van de talloze prachtige baaien tot hiken bij de Christoffelberg, van een jeepsafari bij de ruige oostkust tot slenteren door de pittoreske straatjes in de binnenstad van het monumentale Willemstad. Je verblijft centraal op het eiland in de opkomende wijk Pietermaai in Willemstad. De kamers van Scuba Lodge Boutique Hotel & Suites zijn verspreid in meerdere kleurrijke monumentale panden, direct aan zee.
In tegenstelling tot wat je zou denken bij de naamsbetekenis van Bonaire is het geen zuivere lucht, maar blijkt het een Indiaanse verbastering van laagland (‘bojnaj’). In 1499 verscheen door de Spanjaarden Bonaire voor het eerst op de wereldkaart als isla do Brasil (Brazieleiland) vanwege de grote hoeveelheid brazielbomen die het eiland destijds rijk was. Deze bomen worden ook wel verfbomen genoemd, omdat ze gebruikt werden voor het kleuren van textiel.
De Hollanders veroverden het eiland van de Spanjaarden in de 17e eeuw. Met name door de vestiging van de West Indische Compagnie, de haringvisserij en de winning van zout floreerde het eiland als nooit tevoren. Tot 2010 behoorde Bonaire tot de Nederlandse Antillen, maar sindsdien is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland en valt onder het rechtstreekse bestuur van Den Haag. Tegenwoordig is het (duik)toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor het eiland, maar ook de zoutwinning is nog altijd actief .
Blachi Koko zit gevestigd in een typisch Bonairiaans kleurrijk pand. Bij Blachi Koko verblijf je in een 1-slaapkamer appartement. De accommodatie is centraal gelegen op het eiland nabij Kralendijk en diens vele restaurantjes. Of je nu nog gaat duiken, snorkelen, windsurfen, flamingo’s gaat spotten of gewoon heerlijk gaat chillen; op Bonaire kom je hoe dan ook tot rust. Hier kom je graag weer terug!
Tijd om onze Bovenwindse parels te ontdekken, de verschillen zijn enorm. De reis gaat verder op St. Maarten. St. Maarten is het kleinste stukje land ter wereld wat al een aantal eeuwen vredelievend gedeeld wordt door twee landen; Nederland en Frankrijk. Het verhaal gaat dat bij de grensverdeling op het eiland in 1648 een Fransman en een Nederlander een rondje om het eiland moesten lopen om op die manier de grens te kunnen bepalen. Daar waar ze elkaar weer tegen zouden komen, zou de lijn worden getrokken. Naar verluid speelde de Fransman vals door de Nederlander tijdens diens route bloot te stellen aan allerlei verleidingen, zoals rum en vrouwen. De Nederlander dacht er in diens toestand er even lang over gedaan te hebben als de Fransman, echter de nuchtere Fransoos wist een aanzienlijk groter deel van het eiland te claimen door in dezelfde tijd veel meer kilometers te hebben gelopen.
Uiteindelijk hebben de Hollanders het beter bekeken, zo hebben ‘we’ de internationale luchthaven op het eiland en een enorme cruiseschip-terminal. Ondanks dit unieke gegeven, kunnen de verschillen haast niet groter zijn tussen beide delen van het eiland. Zo betaal je aan de Franse zijde met de euro en hanteert men 220 Volt. Aan de Nederlandse zijde betaal je met de Antilliaanse gulden of Amerikaanse dollar en hanteert met 110 Volt. Er zijn nog wel zichtbare grensovergangen in de vorm van een symbolisch monument met vlaggen, er is wel gewoon een vrije doorvoer van verkeer. Je ziet het verschil zelfs aan de auto’s, aan de Franse en aan de Nederlandse zijde hanteren ze verschillende nummerplaten. De hoofdstad van Nederlands St. Maarten is Philipsburg. Er is relatief weinig historie bewaard gebleven door het oprukkende toerisme, maar ook door het natuurgeweld wat het eiland in het verleden te verduren heeft gehad. Toch zijn er nog een aantal prachtige overblijfselen, zoals een kerk, het gerechtsgebouw en Fort Amsterdam. St. Maarten is sinds 2010 een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het Franse deel van het eiland is een overzeese provincie van Frankrijk.
Je verblijft bij Holland House Beach Hotel in de gezellige hoofdstad van St. Maarten aan de beroemde Front Street. Verwonder je overdag aan de cruiseschip-toeristen en ervaar in de namiddag en avond de rust die terugkeert, terwijl je heerlijk op het loungedek van je cocktail aan het genieten bent. Ontdek St. Maarten, zoek de historische plekjes op zoals het mooie Fort Amsterdam en waan je even terug in vervlogen tijden. De echte ontdekkingsreiziger gaat op zoek naar Fort Willem. BON traveler Mattijs ging op zoek en schreef er een blog over.
We gaan wat actie toevoegen aan de reis. De vlucht van St. Maarten naar Saba ga je namelijk nooit meer vergeten. Waarom dan? Saba heeft de kortste commerciële landingsbaan ter wereld. BON travel kan je uit ervaring vertellen dat de landing erg spectaculair is. Dit alleen al is meer dan de moeite waard om Saba te bezoeken. Saba is eigenlijk een piepkleine vulkaan die uitsteekt boven de Caribische Zee. Het is daarom extra ongelooflijk dat mensen zich hier gingen vestigen in het verleden. Helemaal als je je voorstelt dat het eiland pas wegen en een luchthaven heeft sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw.
Sterker nog, men achtte het compleet onmogelijk om Saba te voorzien van infrastructuur en gaf de moed op. Een Sabaan besloot toen zelf een studie te volgen voor wegenbouw en heeft eigenhandig de hele infrastructuur, die onmogelijk werd geacht, op poten gezet. Het eiland is ontzettend vruchtbaar, dit komt door de (slapende) vulkaan. Vanaf het dorpje Windwardside kun je redelijk eenvoudig de vulkaan beklimmen. Een leuk feitje is dat de vulkaan, Mount Scenery, de hoogste berg is van Nederland én van het Koninkrijk der Nederlanden.
Saba is namelijk sinds 2010 een bijzondere gemeente onder rechtstreeks bestuur van Nederland. Voor die tijd maakte Saba deel uit van de Nederlandse Antillen en was Mount Scenery enkel nog het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden. In principe kun je de vulkaan beklimmen met slippers of sneakers vanwege de comfortabele 1064 treden. Volgens de Sabanen heeft prinses Beatrix de berg zelfs beklommen op haar stilleto’s. Onderweg naar de top waan je je in het tropisch regenwoud en bovenop word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht.
Op Saba heb je eigenlijk permanent een verbluffend panoramisch uitzicht over de Caribische Zee en de buureilanden. De dorpjes Hells’ Gate, Windwardside en The Bottom op het kleine eiland kenmerken zich door de traditionele architectuur; knusse houten witte huisjes met oranje daken. Bijna sprookjesachtig.
Je verblijft bij Juliana’s Hotel in het gezellige dorpje Windwardside, op loopafstand van diverse restaurantjes, winkeltjes en galeries en natuurlijk de vulkaan. Bij Juliana’s Hotel is aan alles gedacht, ze zorgen ervoor dat je opgehaald wordt van de luchthaven en weer wordt gebracht op de dag van vertrek, een verblijf is hier op basis van logies en ontbijt.
Vanaf Saba ervaar je wederom een spectaculaire vlucht, je stijgt namelijk op vanaf de kortste landingsbaan ter wereld. Wees gerust, enkel de meest ervaren piloten mogen hier vliegen. Je gaat naar het laatste eiland van deze rondreis door het Caribisch koninkrijk; St. Eustatius. Last but certainly not least, de inmiddels bijzondere Nederlandse gemeente St. Eustatius is qua historie misschien wel het meest fascinerende eiland van de zes Caribische parels. Het eiland wordt door zijn bewoners ook wel liefkozend Statia genoemd.
Hoe klein St. Eustatius qua oppervlakte is, zo groots is het in de Nederlandse historie. In 1636 kwam het in Nederlands bezit. In eerste instantie werd het vooral gebruikt voor de verbouwing van tabak en suiker. Wist je dat het eiland ook de belangrijkste doorvoerhaven van de Caribbean was? Dagelijks arriveerden wel 20 schepen en de ankerplaats voor de kust van hoofdstad Oranjestad kon wel 200 schepen aan. In hoogtij-jaar 1779 legden meer dan 3000 schepen aan afkomstig uit Azië, Amerika en Europa. Niet voor niets werd het eiland ook wel Gouden Rots (Golden Rock) genoemd. Handelswaar uit de hele wereld werd opgeslagen in de pakhuizen aan de benedenstad. Daar zijn nu nog altijd de restanten van te bewonderen.
Statia heeft als eerste gebied ter wereld de huidige Verenigde Staten in 1776 met saluutschoten erkent. Voor het eiland zelf een slechte zet, 4 jaar later ontketende Groot-Brittanië een oorlog met Nederland die ruim 4 jaar duurde. Het eiland werd in 1781 beroofd van al diens rijkdom. Daarna wist de economie nog even kort te floreren, maar nooit meer zoals voorheen. Sinds dat moment lijkt de tijd stil te staan op het eiland, overal op het eiland tref je (restanten van) oude pakhuizen, forten, potscherven en kanonnen. Het is alsof je door een geschiedenisboek wandelt.
Deze reis lang het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt in stijl afgesloten met een knipoog naar de vervlogen tijdsgeest. Je verblijft bij The Old Gin House, een voormalige katoenspinnerij in de historische benedenstad. Het hotel heeft een koloniaal karakter en ligt een zee. Een verblijf is op basis van logies en ontbijt.
Bon Travel is al jaren op zoek naar de pareltjes van de Caribbean. We zoeken / plannen / inspireren graag om jouw ultieme Caribische reis werkelijkheid te laten worden. Bovenstaande reis is puur ter inspiratie. Spreekt de reis je aan? Vraag je persoonlijke reisplan aan. Van daaruit kunnen we je eigen ideeën toevoegen.
Prijsindicatie per persoon voor deze reis
* Bovenstaande vanafprijzen zijn per persoon op basis van tenminste 2 personen (tenzij anders vermeld) en dienen ter indicatie. Onze reisspecialisten geven graag een prijsopgaaf passende bij uw reisgezelschap en periode.
Bovenstaande reis nog niet helemaal wat je zoekt? Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden of vraag een maatwerk reisvoorstel aan.
De specialist voor maatwerkreizen naar de Caribbean sinds 1999.
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 10:00 – 17:00.
Bezoek op afspraak
Boogschutterstraat 1
7324 AE, Apeldoorn
KVK: 32112799
SGR: 2644
Wat leuk dat je een aanvraag gaat doen. Vul je gegevens in en vertel wat over je wensen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met jou op.
Wat leuk dat je een offerte wilt aanvragen! Via het formulier hieronder kun je een aanvraag doen. Maar je kunt ons ook altijd bellen zodat we telefonisch de aanvraag kunnen doornemen. Vul het formulier in of laat een reisexpert jou bellen om je wensen op te nemen.